Zahraniční obchod si v listopadu meziročně polepšil o 8,5 miliardy korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Zahraniční obchod skončil v listopadu přebytkem 18,4 miliardy korun. Meziročně jde o zlepšení o 8,5 miliardy korun. Rekordní měsíční hodnoty od vzniku České republiky dosáhl obrat zahraničního obchodu, vzrostl na 511,6 miliardy korun, rostl vývoz i dovoz. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

„Výsledky zahraničního obchodu zdaleka nepřipomínají krizí postiženou ekonomiku. Listopadové meziroční rozšíření přebytku obchodu v obou statistikách shodně o devět miliard korun navazuje na ještě výraznější zlepšení v říjnu. Prosinec už nemá šanci příznivou tendenci zvrátit, takže je možné konstatovat, že čisté exporty přispěly k meziročnímu růstu HDP i v loňském čtvrtém kvartálu,“ zhodnotil výsledky Pavel Sobíšek, analytik UniCredit Bank.

Podle Václava Franče z Raiffeisenbank má slušný výsledek zahraničního obchodu na svědomí zejména proti očekávání rychlejší listopadový růst dovozu o 6,3 procenta, Raiffeisenbank odhadovala růst o pět procent.

Dovoz - listopadDovoz - listopad | CSU

„Rychlejší než očekávaný růst importů souvisí s lepším výsledkem průmyslové výroby, která v listopadu nečekaně meziročně vzrostla o 5,4 procenta. Na meziměsíční bázi po sezónním očištění vzrostly exporty o 0,6 procenta a importy dokonce o 2,7 procenta. To je výrazně více než v říjnu, uvedl Franče.

Se slušnými výsledky průmyslu souvisí také zvýšení vývozu o 9,6 procenta. „Doufejme, že se nejedná jen o jednorázovou anomálii, ale o předzvěst budoucích lepších časů a že český průmysl začíná nabírat nový dech,“ uzavřel Franče.

Zahraniční obchod v listopadu táhly opět stroje a dopravní prostředky, jejichž vývoz se meziročně zvýšil o osm procent, klesaly zejména minerální paliva.

V tomto roce Raiffeisenbank očekává přebytek obchodní bilance ve výši 169 miliard korun, pro letošní rok jej odhaduje na 154 miliard.

Vývoz - listopadVývoz - listopad | CSU