Zaměstnanost v Česku stoupá nejvíce z celé EU, ukázal Eurostat

Motorpal

Motorpal Zdroj: ctk

Zaměstnanost v Evropské unii i v eurozóně se v letošních prvních třech měsících zvýšila oproti předešlému čtvrtletí shodně o 0,3 procenta. Největší nárůst ze států osmadvacítky zaznamenala Česká republika. Oproti předchozímu kvartálu se zde zaměstnanost zvýšila o 1,5 procenta. Ukázaly to dnešní údaje evropského statistického úřadu Eurostat.

Eurostat odhaduje, že v celé EU bylo v letošním prvním čtvrtletí po sezonní úpravě zaměstnáno 231,3 milionu mužů a žen, z toho 152,6 milionu v zemích eurozóny. Pro osmadvacítku jde o nejvyšší hodnoty od třetího čtvrtletí 2008. V případě eurozóny je to nejlepší údaj od posledního kvartálu 2008.

Nárůst zaměstnanosti v Evropské uniiNárůst zaměstnanosti v Evropské unii | Eurostat

Z členských států, ze kterých jsou data k dispozici, zaznamenala během ledna až března největší mezičtvrtletní nárůst zaměstnanosti Česko, Litva (1,3 procenta) a Maďarsko (1,0 procenta). Největší pokles naopak nastal v Polsku (-0,5 procenta), Řecku, Lotyšku a Nizozemsku (shodně -0,1 procenta).

Při pohledu na údaje za čtvrtý kvartál růst zaměstnanosti v EU zpomalil z tempa 0,4 procenta v předešlých třech měsících. V eurozóně růst stagnoval na zmíněných 0,3 procenta.