Karlovarské minerální vody jsou o krok blíž k převzetí PepsiCo

Alessandro Pasquale, šéf společnosti Karlovarské minerální vody

Alessandro Pasquale, šéf společnosti Karlovarské minerální vody Zdroj: Michael Tomeš

Alessandro Pasquale, šéf společnosti Karlovarské minerální vody
Alessandro Pasquale, šéf společnosti Karlovarské minerální vody
Pepsi
4
Fotogalerie

Slovenský antimonopolní úřad povolil Karlovarským minerálním vodám (KMV) převzetí nápojářské společnosti PepsiCo na tamním trhu. Souhlas mají již z Maďarska, chybí tak pouze souhlas českého Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), uvedli v úterý zástupci KMV. Antimonopolní úřad se nákupem zabývá od dubna, v červnu se rozhodl, že akvizici prozkoumá detailněji. Na vyřknutí rozhodnutí tak má čas do podzimu.

„Věřím, že v příštích měsících dopadne pozitivně i schvalovací proces v České republice a budeme tak moci celou transakci úspěšně dokončit,“ uvedl šéf společnosti Alessandro Pasquale.

Celková výše tržeb společnosti PepsiCo v těchto třech zemích je 4,2 miliardy korun. Antimonopolní úřad posuzuje oblast výroby a prodeje nealkoholických nápojů a slaných pochutin, PepsiCo vyrábějí například chipsy pod značkou Lay´s.

Od PepsiCo převezmou KMV výrobu nápojů Pepsi, Mirinda, 7Up, Gatorade, Mountain Dew, Lipton a Toma a distribuci bramborových lupínků značky Lay's a Cheetos. Skupina KMV už distribuuje a vyrábí nápoje PepsiCo v Bulharsku.

Česká pobočka PepsiCo předloni snížila ztrátu z 33 milionů na 8,7 milionu korun. Tržby meziročně vzrostly na 2,4 miliardy korun z 2,15 miliardy. Ztráta byla podle firmy způsobená zvýšením marketingových nákladů na podporu značek. Loňské výsledky zatím nezveřejnila.

Skupině firem Karlovarských minerálních vod (KMV) stoupnul za loňský rok obrat na 8,3 miliardy korun. Meziročně jde o dvanáctiprocentní nárůst. Firmě rostl i hrubý zisk. Jde už o třetí rok za sebou, v němž firma dosáhla rekordních výsledků.

Konkrétní čísla ale společnost neuvádí. Akvizicí jim tržby vzrostou o polovinu a stanou se největším dodavatelem minerální vody a nealkoholických nápojů v těchto třech státech. Převzetím poboček získají tři firmy, které mají dohromady zhruba 900 zaměstnanců a dva výrobní závody.

Skupina KMV, kterou vlastní italská rodina Pasquale, je největším výrobcem minerálních a pramenitých vod ve střední Evropě. V Česku vyrábí vedle minerální vody Mattoni pramenitou vodu Aquila a minerální vody Magnesia, Poděbradka, Dobrá voda a Hanácká Kyselka. Své produkty vyváží do 20 zemí. Vlastní i značky minerálních vod v Rakousku, Maďarsku a na Ukrajině. Ve všech zemích, kde KMV operuje, zaměstnává zhruba 1500 lidí.