Zetor se drží v zisku, i když prodeje traktorů klesly až o polovinu

Zetor

Zetor Zdroj: Zetor

Zetor
Zetor
3
Fotogalerie

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors loni hospodařil se ziskem, který upřesní až audit. Firma je v zisku od roku 2010, přestože trh traktorů v posledních letech spíše klesá. Například v Polsku se loni prodala jen polovina traktorů oproti roku 2012, který byl naopak prodejně nejlepší. Řekl to Lukáš Krejčíř, finanční ředitel firmy.

"Rok 2017 se v oboru výrobců zemědělské techniky vyznačoval změnami vyvolanými novými legislativními pravidly, které se týkají emisních požadavků. Trh byl i nadále ovlivňován dotačními programy, kdy farmáři stále nemohli v jednotlivých zemích čerpat finanční prostředky na nákup nových strojů," uvedl Krejčíř.

Zetor zatím nechce svoje loňské výsledky komentovat. Koncem loňského roku ale avizoval, že patrně prodá jen 2900 traktorů, což je jedno z nejnižších čísel za poslední roky. "Již nyní je však jisté, že společnost v roce 2017 hospodařila s kladným výsledkem a od roku 2010 generuje zisk. Tržby společnosti se pohybují na úrovni roku 2016," uvedl Krejčíř.

Koncem loňského roku společnost avizovala, že očekává tržby okolo 120 milionů eur, což je mírně přes tři miliardy korun. Nad touto hranicí se tržby společnosti pohybují pravidelně. Zetor zaměstnává kolem 660 lidí v Česku, další zhruba stovku zaměstnanců má v zahraničí.

Převládající trend na trzích chce letos Zetor změnit uvedením nových traktorů Utilix a Hortus. S novými stroji nabízí značka nově traktory o výkonech 40 - 70 koní. Podle firmy tento segment ve stávající odbytové krizi vykazuje v Evropě a Severní Americe stabilitu a tvoří až pětinu podílu všech prodejů.

"Pozitivně vnímáme i navázanou spolupráci s ruským partnerem KEMP, který do roku 2022 plánuje odebrat až 6000 sad traktorů modelové řady Forterra. Zetor v průběhu roku 2018 dále uvede na trhy modernizované stroje současných řad. Rodina traktorů MAJOR bude v polovině roku nabízena v novém atraktivním a jedinečném Zetor designu. Druhá polovina roku 2018 bude ve znamení představení nové vlajkové lodi Zetor, kterou se stane Crystal HD s výkonem až 170 koní," uvedl Krejčíř.

Zetor chce do budoucna nabídnout farmářům i traktor o výkonu nad 200 koní. Kdy to bude, ale firma zatím neupřesnila.