Zisk energetického giganta ČEZ meziročně klesl. Důvodem je evropský boj proti změnám klimatu

ČEZ

ČEZ Zdroj: ČTK

Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
28
Fotogalerie

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku klesl meziročně o téměř sedm miliard na 6,7 miliardy korun. Tržby činily 156 miliard korun, což je přibližně stejně jako za stejné období loni. Snížení zisku ovlivnila klimatická politika EU a také doporučení Uhelné komise ČR ukončit spalování uhlí nejpozději do roku 2038. Firma to dnes uvedla na svém webu. Po očištění o mimořádné vlivy dosáhl zisk 16,9 miliardy korun, a meziročně tak klesl o deset procent.

Aktuální dramatický růst tržních cen elektřiny na historická maxima se v hospodářských výsledcích ČEZ projeví až v dalších letech. "Na letošní rok je veškerá disponibilní kapacita jaderných a uhelných zdrojů již prodána a na příští rok již z více než 80 procent také," uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub

Na čistý zisk mělo podle firmy negativní vliv zhoršení střednědobých tržních podmínek pro uhelnou energetiku kvůli zvýšení klimatických cílů na úrovni EU. Podepsal se na něm i plánovaný konec spalování uhlí v roce 2038. "Z těchto důvodů klesla tržní hodnota Severočeských dolů a Skupina ČEZ v souladu s účetními standardy vytvořila v letošním roce opravnou položku ve výši 9,2 miliardy korun v důsledku nižší očekávané poptávky po uhlí a dřívějšího ukončení těžby," sdělila firma.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) za tři čtvrtletí meziročně klesl o 3,4 miliardy na 47,5 miliardy korun. Je to způsobeno prodejem rumunských a bulharských aktiv. Celoroční výhled EBITDA firma upřesnila na 59 až 60 miliard korun, čistý zisk za celý rok očištěný o mimořádné vlivy pak firma očekává 19 až 21 miliard korun. Je to mírné zvýšení proti pololetí, kdy byl předpoklad celoročního očištěného zisku 18 až 20 miliard korun a provozního zisku před zdaněním 58 až 60 miliard korun.

Celková výroba elektřiny klesla o osm procent. Tržby z prodeje elektřiny, tepla, plynu a uhlí vzrostly asi o 3,5 miliardy na 104,4 miliardy korun. Zvýšil se prodej elektřiny a plynu koncovým zákazníkům v ČR. "U elektřiny došlo za první tři čtvrtletí k nárůstu o devět procent, u plynu dokonce o 18 procent. V oblasti prodeje komplexních energetických služeb meziročně vzrostly tržby celkem o čtyři procent a za celý rok je očekáván nárůst o deset procent,“ uvedl ředitel divize obchod a strategie a místopředseda představenstva Pavel Cyrani.

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce meziročně vzrostla o sedm procent, klimaticky a kalendářně přepočtena pak o pět procent. Spotřeba velkých podniků rostla meziročně o šest procent, spotřeba domácností o 12 procent. Celkově dosáhla spotřeba vyšší úrovně než v roce 2019, tedy před vypuknutím epidemie koronaviru.

V bezemisních jaderných a obnovitelných zdrojích vyrobil ČEZ 24,8 terawatthodin (TWh), meziročně o procento méně. V emisních zdrojích vyrobila 14,8 TWh. Je to meziroční pokles o 18 procent, což ovlivnil hlavně prodej elektrárny Počerady a odstavení elektrárny Prunéřov 1 a Mělník 3.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.