Získejte EU dotace na rozvoj podnikání. Šance je vyšší než kdykoli dříve.

Jakub Tomaštík, ředitel ČSOB EU Centra

Jakub Tomaštík, ředitel ČSOB EU Centra Zdroj: Tomas Zelezny

V nadcházejícím období mohou české firmy získat v rámci podpory EU až 149 miliard korun. Nedávný průzkum ČSOB přitom ukázal, že z českých firem si téměř polovina dosud nesáhla na žádnou evropskou dotaci. Výše podpory z fondů EU může dosáhnout ve vybraných programech až 50 % úhrady způsobilých nákladů. Pro firmy se jedná o jedinečnou příležitost, kterou by si neměly nechat ujít.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ohlásilo tolik očekávané spuštění dotačních výzev do Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Jedná se o nejdůležitější program z fondů EU určený pro podnikatele a firmy. Již nyní se na ČSOB obrací firmy s žádostmi o vyřízení dotací a výše jejich plánovaných investic přesahuje 12 mld. Kč. Největší zájem ze strany firemních klientů je o programy Úspory energií, Inovace, Nemovitosti a Potenciál.

Pro české podniky je v hlavním operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost vyčleněno dohromady 4,3 miliardy euro. Další dotační prostředky pro environmentální investice firem nabízí Operační program Životní prostředí, který má rozpočet 2,5 miliardy euro.

Pro firmy bude důležité, aby nezmeškaly první vlnu podávání žádostí o dotace z EU. Právě teď je proto nejvyšší čas potkat se s poradcem, který prověří dotační možnosti a pomůže s vyřízením žádosti o dotaci.

Na co by si měly dát firmy pozor?

Podnikatel by si měl především ujasnit střednědobý plán svého podnikání - hledět na rozvoj firmy z hlediska dvou až tří let. Často se stává, že firma chce získat dotaci na dílčí projekt, ale později zjistí, že administrativní zátěž je pro ni tak velká, že od toho raději ustoupí. Další chybou je, že v počáteční fázi si podniky neověří velikost investice, na níž jsou schopny dosáhnout. I z hlediska hodnocení projektu je mnohem lepší, když je žádost podána se závazným úvěrovými příslibem. Tím se výrazně zvyšuje šance na získání dotace. Toto se týká především malých a středních podniků, jejichž záměry bývají příliš ambiciózní. Bohužel je to často způsobeno poradenskými firmami, které se snaží získat velkou dotaci hlavně kvůli velké provizi za svou práci. Třetí nejčastější chybou je podcenění rizika souvisejícího s realizací. Mnohdy si firma myslí, že když získá dotaci, už nepotřebuje poradenský servis a pustí se tak sama do výběrových či změnových řízení. A chybuje.

Co přináší podnikatelům ČSOB EU Centrum?

Klientům poskytuje poradenské služby zahrnující dotační audit, zpracování žádostí o dotace a investiční pobídky, dotační management, specializované financování dotovaných projektů a grant due dilligence.

Pro klienty získalo dotace a investiční pobídky v celkové výši 18 mld. Kč na investiční záměry převyšující 60 mld. Kč. ČSOB EU Centrum dosahuje výjimečné 95% úspěšnosti schválených žádostí. Klienti platí odměnu za vyřízení dotace pouze při jejím získání.

Jakub Tomaštík, ředitel ČSOB EU Centra