Ceníky bytů nefungují. Prodejci musejí zlevňovat

V inzerátech se čtvereční metr bytu v květnu nabízel za průměrných 62 tisíc korun. Tržní cena ale byla ve stejném měsíci necelých 46 tisíc.(ilustrační foto)

V inzerátech se čtvereční metr bytu v květnu nabízel za průměrných 62 tisíc korun. Tržní cena ale byla ve stejném měsíci necelých 46 tisíc.(ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš, E15

Prodejci bytů musejí čím dál více ubírat ze svých cenových požadavků. Před rokem byla průměrná tržní cena za metr čtvereční o 24 procent nižší než inzertní cena. Aktuálně se rozdíl zvýšil na 36 procent.(ilustrační foto)
Celkem se v květnu po celém Česku prodalo 3547 bytů. Meziročně je to propad o čtvrtinu.(ilustrační foto)
Množství transakcí ovlivňují také legislativní změny. Od července přestane téměř úplně platit předkupní právo u spoluvlastnických podílů. (ilustrační foto)
Hodnota prodaných bytů klesla proti loňskému květnu o 15 procent na 10,7 miliardy korun.(ilustrační foto)
Podle analýzy společnosti Reas se průměrná cena za metr čtvereční zvedla ve srovnání s předchozím rokem o 2,8 procenta na 44 594 korun.  (ilustrační foto)
12
Fotogalerie

Prodejci bytů musejí čím dál více ubírat ze svých cenových požadavků. Před rokem byla průměrná tržní cena za metr čtvereční o 24 procent nižší než inzertní cena. Aktuálně se rozdíl zvýšil na 36 procent.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!