Ceny londýnských nemovitostí sráží i strach z brexitu, na kontinentu přitom bydlení zdražuje

Londýn

Londýn Zdroj: profimedia

Londýn
Londýn, Big Ben
Canary Wharf Group vlastní porfolio nemovitostí v hodnotě nad pět miliard liber (150 miliard korun).
Ve výstavbě je například šedesátipatrový mrakodrap Newfoundland, který bude rezidenční. Dole už je vidět finální kosočtvercový design, který odkazuje na jinou slavnou londýnskou stav​bu, takzvanou The Gherkin (Okurku)
5
Fotogalerie

Průměrná cena nemovitosti v Londýně klesla ve druhém čtvrtletí roku 2018 o 1,9 procenta. Bydlení v hlavním městě Spojeného království tak vyjde v přepočtu na 13,7 milionů korun. Obecně ve Velké Británii trvá pokles v prodeji nemovitostí již šestnáctý měsíc v řadě. 

Ceny v jiných evropských metropolích naopak značně stoupají. Ve vedení je Berlín, ve kterém roste poptávka způsobena nízkou úrokovou sazbou u hypoték, přibývající populací a zájmem investovat. Za rok 2017 ceny vzrostly v průměru o více než 20 procent.

V Čechách růst cen za bydlení sice za poslední čtvrtletí zpomalil, ovšem stále patří v Evropě k nejvyšším. To potvrzuje spolumajitel realitní kanceláře Svoboda & Williams Prokop Svoboda. „Poslední dva až tři měsíce pociťujeme na českém trhu jisté zpomalení na straně poptávky,“ tvrdí s tím, že v tuto chvíli nelze jednoznačně posoudit, zda se jedná pouze o dočasné škobrtnutí trhu nebo začátek konce realitního boomu.

Ve Velké Británii vyvolaly pokles cen dřívější vysoká cena bydlení, pomalý ekonomický růst a blížící se odchod z Evropské unie, které ještě více snížily poptávku po nemovitostech, zejména pak v Londýně. 

Snížení daňových úlev z hypotečních úroků, zavedené v Británii na začátku roku, mělo také neplánovaný dopad na realitní trh. V důsledku toho deník The Telegraph informuje o snížení počtu soukromníků, kteří skupovali nemovitosti s cílem pronajímat je.

Všechny články o cenách bytů najdete zde >>>

„Je těžké říci, co bude impulsem, který v blízké době nastartuje trh realit“, okomentoval situaci ekonom organizace Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) Simon Rubinsohn. Prozatím je situace prý dobrou příležitostí pro rodiny, které chtějí investovat do první nemovitosti.  

I přes lehké navýšení poptávky během minulého měsíce, RICS předpovídá, že nízký zájem bude přetrvávat i v druhé polovině roku. Podle deníku The Guardian jsou v této situaci možné dva scénáře.

Buď libra ještě více znehodnotí a inflace spolu s úrokovou sazbou vzroste, pak lze očekávat další snížení cen nemovitostí, nebo vyjednávání ohledně Brexitu budou úspěšná a Velká Británie zaznamená zvýšení ekonomického růstu, potom by bylo možné očekávat navýšení cen.