Sdílet domácnost chce čím dál tím méně lidí. Singles navyšují poptávku po nových bytech

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Klíčový projekt Ekospolu v Praze-Hostivaři.
Developerský projekt Dock v Praze u Palmovky, v němž developer Crestyl staví byty, kanceláře a další plochy.
Developerský projekt Dock v Praze u Palmovky, v němž developer Crestyl staví byty, kanceláře a další plochy.
Finep otevřel park na Proseku veřejnosti
Vizualizace bytového projektu Malý háj developerského holdingu Finep.
9
Fotogalerie

Bydlet sám. Takový trend zaznamenala společnost Central Group, u které poptávka po bytech ze strany takzvaných singles zákazníků stále roste. Klientů, kteří si pořizují byt bez partnera, je v současnosti třetina a jejich počet se pravděpodobně bude navyšovat.

„Za rok 2017 tvořil podíl singles klientů téměř 34 procent. V některých specifických projektech, kde převažují menší dispozice, byl jejich podíl dokonce kolem 45 procent,” řekla výkonná ředitelka Central Group (CG) Michaela Tomášková. V porovnání s rokem 2010 je těchto zákazníků o 12 procent více.

V posledních měsících počet singles kupujících razantně roste. Podle CG je to zejména v souvislosti se zpřísněnými podmínkami České národní banky, které budou platné od října tohoto roku. Žadatelé o hypotéku budou muset prokázat daleko vyšší příjem než dosud a pro řadu z nich se stane obtížné na úvěr dosáhnout. I přesto lze ale na základě analýz společnosti očekávat, že počet jednočlenných domácností v Česku nadále poroste.

Největší zastoupenou věkovou kategorií mezi singles kupujícími jsou podle statistik lidé na 45 let. Další obdobnou skupinou mezi zákazníky jsou takzvaní „mingles”. Jedná se o partnerské páry, které se nechtějí vzdát jisté formy svobody a každý si dlouhodobě, a velmi často i po svatbě, udržuje svůj vlastní byt.

Celkově narůstá podíl klientů, kteří si kupují byt jako investici. „Investování do nemovitostí se nově stalo pro Čechy národním sportem. Zatímco v minulosti převažovali mezi investory do bytů v Praze cizinci, dnes jsou to stále častěji Češi," uvedla mluvčí Central Group Marcela Fialková.

Generální ředitel developerské firmy Ekospol Evžen Korec sdělil, že zatímco před dvěma roky firma prodala na investici zhruba pětinu bytů, nyní je to 40 procent. Ve společnosti Finep podle mluvčího Davida Jiruška v posledních dvou letech vzrostl podíl investičního bydlení téměř o sto procent zhruba na třetinu.

Obchodní ředite skupiny Crestyl Viktora Pešky uvedl, že se počet nákupů nemovitostí na investici stále mírně zvyšuje, u Crestylu je to přes 50 procent. "Stále trvá trend, že menší byty jsou kupovány na investici, větší pro rodinné bydlení. Na investici kupuje byt zhruba 40 procent našich klientů," podotkla manažerka prodeje firmy Satpo Irena Houžvičková.