Hypotékou lze financovat i družstevní byt a zahraniční nemovitost. Které papíry banka požaduje?

Byty

Byty Zdroj: profimedia.cz

K pořízení hypotéky na byt je potřeba dodržet určité formality – bance je například nutné předložit dokumenty, které jí pomohou nastavit hypoteční podmínky. Čtěte, jaké dokumenty to jsou a na čem závisí podmínky úvěru.

Hypotékou na byt lze financovat i nemovitost, která je teprve ve výstavbě, nebo i družstevní byt. Málokdo ale ví, že hypotéku lze využít nejen na koupi, ale i na vypořádání dědictví či rekonstrukce. Než vám banka hypotéku schválí, požaduje od klienta několik dokumentů.

  • Dva doklady totožnosti
  • Žádost o úvěr
  • Výpisy z účtu zaměstnance nebo daňové přiznání podnikatele
  • Návrh znění kupní smlouvy, popřípadě smlouva o smlouvě budoucí nebo jiná smlouva o účelu úvěru
  • Výpis z katastru nemovitostí
  • Odhad nemovitosti

Až banka hypotéku schválí, je ještě potřeba obstarat pojištění nemovitosti, kterou klient dává do zástavy.

Sháníte praktického průvodce nákupem nemovitosti? Objednejte si magazín Chceš bydlet

Video placeholde

Magazín E15 Chceš bydlet? • E15

Podmínky hypotéky

Kolik a za jakých podmínek banka klientovi půjčí, závisí na jeho bonitě, tedy finanční důvěryhodnosti. Získat hypotéku, která by vystačila na celou hodnotu nemovitosti (tedy LTV ve výši 100 procent), je dnes ale téměř nemožné. Česká národní banka totiž v roce 2017 vydala doporučení, které bankám zamezuje poskytovat hypotéku nad 90 procent LTV, přičemž hypotéky s rozmezím LTV 80 až 90 procent mohou banky poskytovat jen v omezené míře. Platí přitom, že čím větší část hodnoty nemovitostí klient platí vlastními prostředky, tím výhodnější je pro něj úvěr.

Hypotéka na rekonstrukci

Pokud klient žádá o hypotéku na rekonstrukci, bude po něm banka požadovat také položkový rozpočet stavebních prací. Pokud bude k rekonstrukci nutné získat ohlášku stavebních prací či stavební povolení, bude banka navíc vyžadovat i tyto dokumenty.


Více o cenách bytů se dočtete ve speciální rubrice zde >>>


Položkový rozpočet sestavuje stavební firma, která rekonstrukci bude provádět. V případě, že ji bude klient provádět sám, stačí předat rozpočet s náklady na jednotlivý stavební materiál.

Hypotéka na byt v zahraničí

Hypotéku u české banky lze získat i na nemovitost v zahraničí. Podmínkou ale je, že klient musí vlastnit nemovitost na území České republiky, kterou dá do zástavy. Hypotéky v eurech jsou nejčastěji vázané na sazbu EURIBOR.

Hypotéka pro mladé

Od poloviny roku 2018 mohou hypotéku na byt za zvýhodněných podmínek čerpat i mladé páry. Od státu na nákup bytu dostanou až 1,2 milionu korun. Úroková sazba, kterou je možné zafixovat na pět let, je vázána k základní referenční sazbě EU.