Koncept vlastnictví v ohrožení. Berlínská petice chce vyvlastnit velké pronajímatele

Berlínské byty

Berlínské byty Zdroj: Pixabay.com

Berlín, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Soukromé společnosti vlastnící více než tři tisíce bytů by mohly být vyvlastněny. Chce toho dosáhnout berlínská iniciativa, která od soboty sbírá podpisy pro vyhlášení referenda. Informuje o tom německý ekonomický deník Handelsblatt.

Hlavním cílem hnutí s názvem “Vyvlastnit Deutsche Wohnen & Co.” je největší berlínský pronajímatel, který vlastní více než sto tisíc bytů. „Aby nájemníci v tomto městě už nemuseli mít strach, musí velké koncerny pryč,“ řekl mluvčí iniciativy Rouzbeh Taheri.

Ekonomové varují před narušováním základů konceptu vlastnictví. „Je děsivé, že se proti tomu politici nepostaví mnohem razantněji,“ řekl Handelsblattu ekonom kolínského Institutu německého hospodářství Michael Voigtländer.

„Debata o bydlení dosahuje nového stupně radikalizace,“ uvedl prezident realitního svazu IVD Jürgen Michael Schick. Lidem se podle něj slibuje socialistický ráj, záměr ale povede jen k rozdělování společnosti.

Berlíňany k podpoře petice vyzývá krajně levicová strana Die Linke, Zelení jsou rozdělení. Sociálnědemokratický primátor Michael Müller sice plán odmítl, někteří jeho spolustraníci ale se záměrem sympatizují. Ostatní strany jsou proti, liberální FDP chce změnit článek ústavy, o který chce iniciativa vyvlastňování opřít.

Šéf realitního fondu PRS Family Trust Rainer Schorr si nemyslí, že by legislativa mohla v německém právním systému projít. Bojí se ale důsledků pro investiční atraktivitu německého hlavního města. „Především velcí institucionální investoři zvažují svoje angažmá v Berlíně,” uvedl Schorr.

Město se každý rok rozrůstá o desítky tisíc obyvatel, chybí mu ale tisíce bytů, hlavně v nižší a střední cenové kategorii. Právník kanceláře GSK Stockmann Jan Kehrberg varuje před tím, že iniciativa může situaci odrazením investorů naopak zhoršit. „Když nájmy stoupají kvůli zužující se nabídce, tlak na ceny neustane s tím, že část bytů bude vlastnit stát,” řekl Kehrberg.