Nafukujete další realitní bublinu, vzkazují Evropské centrální bance analytici

Panorama Frankfurtu s Commerzbank Tower

Panorama Frankfurtu s Commerzbank Tower Zdroj: Mylius, Wikimedia Commons

Frankfurt.
Amsterdam
Amsterdam
Amsterdam
5
Fotogalerie

Analytici německé banky Commerzbank vydali varování před nafouknutím realitní bubliny v eurozóně. Příčinou by prý bylo pokračování nynější expanzivní měnové politiky Evropské centrální banky. Informoval o tom server CNBC. Commerzbank očekává, že pokud ECB svůj přístup do konce příštího roku nezmění, průměrné ceny nemovitostí budou v eurozóně vyšší než před ekonomickou krizí. V řadě států přitom ceny významně rostou již nyní.

Rada Evropské centrální banky bude při svém dalším jednání 6. června pravděpodobně rozhodovat o pokračování dosavadní uvolněné měnové politiky a další vlně výhodných úvěrů pro banky.

„Měnová politika Evropské centrální banky se ale odráží ve formě vyšších cen nemovitostí, které v některých evropských zemích dosahují velmi vysokých hodnot. Hrozba bubliny cen nemovitostí je tedy reálná,“ tvrdí hlavní ekonomičtí analytici Commerzbank Ralph Solveen a Jorg Kramer.

Commerzbank podle CNBC zdůraznila, že ceny realit ve většině ekonomik eurozóny rychle rostou. A to včetně Německa. S nárůstem o 4,5 procenta v průběhu roku 2018 bylo mírně nadprůměrné pokud jde o zvyšování cen nemovitostí, zatímco Slovinsko a Lotyšsko zaznamenaly dvojciferný růst. V Portugalsku, Nizozemsku a Lucembursku šlo o zvýšení téměř 10 procent.

Samostatnou problematikou pak je, jaký dopad by mělo na hospodářství eurozóny nikoliv další nafukování, ale naopak prasknutí realitní bubliny. Solveen a Kramer míní, že potenciální důsledky částečně závisí i na vývoji zadlužení domácností a tempu stavebního boomu. Podíl investic do bytové výstavby na HDP eurozóny je ale podle nich nyní výrazně nižší než na počátku roku 2008. Pokud jde o dluh domácností ve srovnání s HDP, tak ten klesá napříč většinou zemí unie.