Česká vesnice je v urbanistické krizi, varují mladí architekti. Prohlédněte si jejich řešení

Vesnický dům

Vesnický dům Zdroj: BoysPlayNice

Vesnický dům
Vesnický dům
Vesnický dům
Vesnický dům
Vesnický dům
12
Fotogalerie

Prudký růst cen bytů ve městech vede část lidí k uvažování nad pořízením si nemovitosti na venkově. To má ale možné vedlejší důsledky v podobě živelné a necitelné zástavby. Současnou podobu venkovských stavení kritizují architekti z ateliéru ORA.

"V současnosti se ale na vesnici staví často nekontextuálně, v rozporu se staletým územním rozvojem a bezohledně k okolí. Domníváme se, že česká a moravská vesnice zažívá jednu ze svých historicky největších urbanistických krizí," říká trojice architektů z ateliéru ORA Jan Hora, Barbora Hora a Jan Veisser.

Sami se snaží přijít s řešením. Do jedné z nejmenších vesnic na jihovýchodní Moravě se proto snažili navrhnout novostavbu rodinné domu s co největším respektem k archetypu vesnického stavení.

"Jde o formálně prostou stavbu, kde není nic navíc, která ale odpovídá současnému životnímu stylu," přibližují projekt  jeho autoři. Stavba se rovněž uchází o Českou cenu za architekturu.

Prohlédněte si fotogalerii:

Jednopodlažní dům stojí na úzkém svažitém pozemku na kraji obce. Vesnickou tradici se architekti snažili respektovat nejenom hmotou domu, ale i jeho umístěním na pozemku. Přiblížili ho k ulici, jak bývalo kdysi zvykem a mělo to i ryze praktický smysl. Stavení se představuje štítem.

"Původně jsme zvažovali konstrukci zdiva z dusané hlíny, neboť stavebník je zemědělec a měl by dostatek slámy i kravského lejna. Ale nakonec zvítězila konstrukce z konvenčních plynosilikátových tvárnic," vysvětlují architekti.