Rusnok: Regulaci hypoték chceme dát do zákona

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok Zdroj: Michael Tomeš, E15

Guvernér ČNB Jiří Rusnok obhajoval před bankéři opatření, která centrální banka v uplynulých měsících postupně zaváděla v oblasti hypoték. „Pokračujeme v úsilí dostat tato doporučení do zákona. Aby i do budoucna byla jistota, že budou na trhu platit rovné podmínky,” uvedl Rusnok na konferenci UniCredit Bank ke sto letům českého bankovnictví a zároveň ke 150 letům od založení Živnobanky.

Důvodem jsou podle něj jednotné podmínky na trhu. „Jsme schopni to vymáhat u subjektů, které dohlížíme, tedy u bank. Svět se měni, i bankovnictví a je pravděpodobné, že hypotéky budou poskytovat i nebankovní poskytovatelé,“ uvedl Rusnok.  Dodal, že ČNB primárně nesleduje aspekt ochrany spotřebitele.

„My sledujeme aspekt ochrany bankovního sektoru, hypotéky tvoří cca padesát procent všech úvěrů, co banky poskytují,“ dodal.

Rusnok popsal, že ČNB začala používat doporučení z hlediska hypotečních úvěrů,  aby se nerozvinul nezdravý systém stoprocentních hypoték. Rusnok zopakoval, že hypotéky by v ukazateli LTV nemají být přes 90 procent, a v rozmezí 80 až 90 procent jen menší část.

„V dobách, kdy ceny nemovitostí rostou rychleji než jiné ceny a mzdy, není ukazatel LTV úplně průkazný a je třeba použít jiný nástroj. Jedním z nich je debt to income, násobek ročních příjmů k celkovému dluhu domácnosti, tam doporučujeme devítinásobek příjmů. Dalším ukazatelem je poměr dluhové služby k čistým příjmům, což jsme stanovili na 45 procent. Banky mají v pěti procentech případů volnost neřídit se doporučeními a pokrýt specifické případy,” dodal guvernér.

Novelu příslušného zákona o ČNB podlalo ministerstvo financí do připomínkového řízení už v červenci 2017, Poslanecká sněmovna ji ale před loňskými podzimními volbami nestihla projednat. Letos v létě ministerstvo návrh předložilo znovu.