Mladí lidé netuší, jaké mohou být výdaje za bydlení

rodinný dům (ilustrační foto)

rodinný dům (ilustrační foto) Zdroj: rheinzink

Položka za domácnost je pro Čechy v jejich výdajích ta největší. Mnoho mladých vůbec ale nemá tušení, kolik jejich rodiče za nájem, hypotéku, zálohy na energie nebo vodu měsíčně platí. Podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny je takto neznalých 54 procent dospělých dětí žijících u rodičů.

„Bydlení je jedna ze základních potřeb každého člověka a zároveň jeden z největších výdajů. Obzvlášť mladí lidé, kteří mají v plánu vylétnout z rodného hnízda a osamostatnit se, by se měli zajímat, kolik jejich rodiče utratí a kolik obecně spravování domácnosti stojí. Snáze si pak udělají obrázek o své vlastní budoucí domácnosti a vyhnou se potenciálním finančním potížím, které jim mohou zkomplikovat nejen začátek samostatného bydlení, ale v horším případě i zbytek života,“ říká Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Mamánků je hodně

Z průzkumu vyplynulo, že se svými rodiči žije 47 procent dospělých dětí hlavně kvůli nedostatku peněz. Spousta mladých nemá založené stavební spoření, které by jim mohlo pomoci překlenout začátek osamostatnění se, který může být opravdu finančně náročný z důvodu nákupu nábytku, vybavení domácnosti, složení kauce za byt, atd. Pro mladé je také prospěšné, aby jakmile si vydělávají, měli povinnost přispívat do rodinného rozpočtu ve společné domácnosti. Učí se tak finanční gramotnosti a návykům.