Nedostatek bytů ústí v krizi. Šéf Sdružení nájemníků: Senioři končí v zahrádkářských koloniích

Předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba: Osamělým seniorům v Praze zbude 24 korun na den, seniorkám dokonce každý měsíc přes 700 korun chybí.

Předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba: Osamělým seniorům v Praze zbude 24 korun na den, seniorkám dokonce každý měsíc přes 700 korun chybí. Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
V ČR je v současnosti na 600 sociálně vyloučených lokalit
6
Fotogalerie

Obtíž s bydlením postihuje celé Česko. Chybí velké množství bytů, podle analýz jen v českém hlavním městě 22 tisíc. Předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba pro Blesk.cz uvedl, že problémy jsou tři: v dlouhých stavebních řízeních, v nezájmu obcí stavět "své" byty a v útlumu družstevního bydlení. Podle něj by se dalo vystavět 160 tisíc bytů opravou neobydlených prostor nebo úpravou jiných objektů, například kasáren. O závažnosti situace má svědčit také to, že seniorům, kteří zůstanou sami, nestačí důchody na rychle rostoucí nájmy. Řada z nich se proto stěhuje do zahrádkářských kolonií.

„Je to bytová krize. Prvních 15 let po revoluci byla dlouhodobá spokojenost. Lidé byli uspokojeni nabídkou státních a družstevních bytů. Byl tu velký zásobník bytů na počet obyvatel. Stavělo se 43 tisíc bytů ročně, ale také až 70 tisíc. Od roku 1996 se staví asi 25 tisíc bytů ročně, tedy o něco více než polovina. Z toho větší polovinu tvoří rodinné domy na venkově, ten zbytek, to je vlastně nic,“ řekl Taraba ve Studiu Blesk.

Na vině je z velké části dlouhé stavební řízení, které v případě paneláků trvá i 10 let. „Je to jeden z vážných faktorů, ale zdaleka ne jediný.

Soukromý developer staví s cílem maximálního vrácení prostředků, nekouká se na dostupnost bytů. Pokud mají být dostupné například pro mladou generaci, nebo osamělé seniory, pak je to možné jen s použitím veřejných zdrojů,“ upozorňuje na těžkosti mimo jiné i místopředseda Rady seniorů.

Problém je tak i na straně obcí, které podle Taraby nejsou příliš aktivní, i když mají možnost vlastní výstavby ubytování pro své občany za výhodných podmínek. Mohou si například vzít půjčku s konstantním úrokem garantovaným státem. „Proč do toho jdou soukromníci, ale ne obce?“ diví se.

Celý článek čtěte na serveru Blesk.cz >>>

Všechny články o cenách bytů najdete zde >>>