VIDEOGRAFIKA: Nemovitosti si vedou jinak než za minulé krize, ceny prudce rostou

Video placeholde

Koronakrize je oproti hospodářským krizím v minulosti v mnoha směrech atypická, což je patrné také na cenách realit. Zatímco při minulém hospodářském propadu započatém v roce 2008 nemovitosti v tuzemsku zlevnily průměrně o devět procent, teď je to jinak. Výrazně zdražily chaty i chalupy. Podrobnosti najdete ve videografice, která se v prohlížeči automaticky spouští pod titulkem článku.

Mezi zeměmi Evropské unie rostou české reality čtvrtým nejvyšším tempem hned po Lucembursku, Dánsku a po Litvě.

„Vlastnické bydlení se stává stále méně dostupným pro lidi s průměrnými příjmy. Může za to omezená nabídka nemovitostí, která v budoucnu ještě více klesne kvůli zpomalení výstavby v době pandemie. Na druhé straně roste poptávka vyvolaná levnými úvěry na bydlení a rostoucími úsporami domácností,“ říká analytik BH Securities Štěpán Křeček.

V Česku rostly ceny nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi unie nejrychleji nepřetržitě od posledního čtvrtletí 2016 do konce třetího čtvrtletí 2017. Nejvyšší byl růst ve druhém čtvrtletí 2017, kdy tuzemské domy a byty meziročně zdražily o 13,3 procenta. V porovnání s průměrem EU byl tehdy růst více než třikrát vyšší.

V době pandemie omezená nabídka cestování navíc ještě zatraktivnila populární český koníček – chalupaření. Zájem o rekreační nemovitosti prudce vzrostl, stejně tak jako ceny chat a chalup.