Z řopíku se za padesát tisíc korun stala atypická chatka

Řopíky si lze pořídit prostřednictvím veřejné dražby.

Řopíky si lze pořídit prostřednictvím veřejné dražby. Zdroj: Antonín Matějovský

Experiment, který má otevřít diskuzi o budoucnosti řopíků.
Útulna ve Vratíně vznikla jako experiment architekta Jana Tyrpekla.
Betonové objekty jsou v majetku ministerstva obrany.
Podle architekta  Tyrpekla jde o objekt s velkým potenciálem.
Tyrpekl založil architektonický koncept na minimálním zásahu do původního betonového objektu.
19
Fotogalerie

Jednoduchost, jasný koncept a také cena. Takové jsou priority architekta Jana Tyrpekla, který se kromě tradičních realizací věnuje experimentům. Jedním z nich je útulna na betonové pevnůstce poblíž rakouských hranic. Dřevostavba za padesát tisíc korun vznikla za použití minima nářadí. 

„Experiment měl otevřít diskuzi, jak s těmito objekty (řopík podle Ředitelství opevňovacích prací, malá betonová pevnůstka československého opevnění – pozn. red.), které mají velký potenciál, lze naložit. Protože je téma využití těchto bunkrů citlivé, rozhodl jsem se pro dřevostavbu, která se dá kdykoliv odstranit,“ popisuje architekt Jan Tyrpekl.

Vertikální dřevostavba vznikla na bývalém opevnění u hranic s Rakouskem. Betonové bunkry vystavěné podél hranic Československé republiky jako obrana před nacistickým Německem jsou majetkem ministerstva obrany a často se rozprodávají za nízké sumy formou dražeb.

Prohlédněte si fotogalerii:

„Do konstrukce samotného bunkru jsem zasahoval minimálně. A výběr na vertikální tvar padl kvůli krajinnému rázu. Prioritou bylo, aby útulna zapadala, co nejlépe,“ přibližuje Tyrpekl.

Objekt jde postavit s minimem nářadí a bez jakékoli techniky. Jelikož byla útulna stavěna pouze za vlastní prostředky bez grantů a dotací, musela být minimalizována i cena díla a čas zhotovení. Na dřevostavbě se podílelo osmnáct lidí, vyšla na padesát tisíc

Řopíky určené k prodeji lze nalézt na webu ministerstva obrany, minimální kupní cena se pohybuje kolem 120 tisíc korun.