Zájem o byty v Praze meziročně vzrostl, cena se blíží sto tisícům za metr

Byty

Byty Zdroj: profimedia.cz

Byty
Byty
Byty
Byty
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Bydlení v hlavním městě je stále dražší. Ukazuje to analýza trojice developerů Skanska, Trigema a Central Group. Podle studie, kterou firmy vypracovaly, se ve druhém čtvrtletí letošního roku cena za metr čtvereční dostala přesně na částku 94 tisíc korun za metr čtvereční. Ve srovnání se začátkem roku to znamená nárůst o pět tisíc. 

Loni ve stejném období dosahovala necelých 76 tisíc kokrun, meziroční nárůst je tedy 24 procent. Pokud budou ceny růst stejným tempem i nadále, ještě letos by měly přesáhnout 100 tisíc korun. Celorepublikový cenový průměr je 52 tisíc.

Ceny starších bytů rostou pomaleji, meziročně o 9,8 procenta, a v současnosti se pohybují kolem částky 82,8 tisíce korun.I přes pokračující růst cen nových bytových jednotek se počet prodaných bytů ve srovnání s minulým rokem mírně zvýšil. Zatímco loni se v druhém čtvrtletí v Praze prodalo asi 1500 bytových jednotek, letos to bylo 1550 bytů. Prodeje v prvním kvartálu se pohybovaly kolem dvanácti stovek jednotek, nicméně toto období bývá prodejně slabší. Prodeje bytůProdeje bytů|Trigema/Skanska/Central Group

„Poptávka po nových bytech je stále silná. Vyšší prodeje tak očekáváme i ve třetím čtvrtletí, pak ale bude podle všeho následovat pokles. Domnívám se, že celkově letos klesnou pražské prodeje asi o deset procent, tedy na hranici pěti tisíc nových bytů,“ říká ředitel Central Group Dušan Kunovský.

Za rostoucími prodeji a zájmem o bydlení přitom může být nová politika ČNB pro udělování hypoték, která má vejít v platnost v říjnu. Mnozí zájemci tak mohou nakupovat byty proto, aby ještě zastihli staré podmínky. Meziročně se průměrná hypoteční sazba zvýšila o necelou čtvrtinu na hodnotu 2,51 procenta.

„Nízká nezaměstnanost a relativně dostupné hypoteční financování již několik let poptávku zvyšuje, což trh není schopen pokrýt,“ říká ředitel Skanska Reality Petr Michálek. Prodeje bytůProdeje bytů|Trigema/Skanska/Central Group

Počet nabízených bytů v Praze vzrostlo o 20 procent a v současnosti jich je na trhu přibližně 4350.

Důvodem je zahájení několika bytových projektů v Praze 5, 8 nebo 9. Kolem čtyř tisíc bytů se nabídka pohybuje v posledních dvou letech, před čtyřmi lety však přesahovala sedm tisíc jednotek.

K cenám bytů najdete všechny články zde >>>

Analýza společnosti KPMG rovněž uvádí, že v rámci Evropy má Česko spíše vyšší sazby DPH. To platí především pro stavební pozemky, které jsou zdaňovány 21 procenty, zatímco v Německu, Slovensku nebo Rakousku jsou ze zdanění vyňaty.

Polsko sice pozemky zatěžuje daní 23 procent, na byty ale uplatňuje osmiprocentní DPH. V Česku platí pro sociální bydlení daň 15 procent, ta je ve střední Evropě spíše nižší, ale například na Západě se pohybuje pouze v jednotkách procent.  Prodeje bytůProdeje bytů|Trigema/Skanska/Central Group

Sháníte bydlení? Čtěte, na co všechno se připravit. A hlavně kolik si připravit. Magazín Chceš bydlet objednávejte zde >>>

Video placeholde
Magazín E15 Chceš bydlet? • E15