Vyklizení domů je nejlepší ze špatných řešení, hájí soudce verdikt v kauze H-System

Předseda senátu Nejvyššího soudu (NS) Zdeněk Krčmář

Předseda senátu Nejvyššího soudu (NS) Zdeněk Krčmář Zdroj: čtk

Soud
2
Fotogalerie

Klienti H-Systemu musejí do měsíce vyklidit domy, ve kterých žijí. Nařizuje jim to Nejvyšší soud. Definitivně tak prohráli spor s insolvenčním správcem. Soudce Zdeněk Krčmář rozhodnutí NS ve sporu o byty družstva Svatopluk označil za nejlepší ze špatných řešení. Správce chce nemovitosti zpeněžit ve prospěch všech někdejších klientů vytunelované firmy H-System. Rozhodnutí o vyklizení se týká 60 rodin. Premiér Andrej Babiš (ANO) hovořil v souvislosti s jejich případem o nespravedlnosti.

Babiš na tiskové konferenci řekl, že mu během jednání vlády chodily textové zprávy s dotazy na H-System. "Určitě je to nespravedlnost," konstatoval Babiš.

Družstvo Svatopluk podle NS šlo do rizika, když nepožádalo konkurzní soud o souhlas se svými plány. Riziko nelze přenášet na další věřitele H-Systemu, uvedl soudce s tím, že žalované bytové družstvo nemá žádný právní důvod domy obývat. „Stavba byla v době, kdy do ní družstvo investovalo peníze, věcí úpadce," doplnil Krčmář. 

"Jakmile bylo řečeno, že to je vlastnictví úpadce, jak pozemky, tak těch osm bytových domů, tak bylo jasné, že je správce konkurzní podstaty může kdykoliv vyklidit. V žalobě o vyklizení se hraje pouze o to, zda se mají vyklidit v situaci, kdy je kupuje někdo třetí, nebo jestli se mají nejprve vyklidit, a potom prodat. Samozřejmě rozdíl v ceně může být značný. Když prodáváte dům, kde neoprávněně někdo bydlí, jdete s cenou níže," vysvětlil na tiskové konferenci Krčmář.

Pohledávky za H-Systemem jsou přes dvě miliardy korun. Lidem, kteří v rámci družstva investovali do dostavby domů, podle Krčmáře vznikla specifická pohledávka za konkurzní podstatou H-Systemu. "Měla by být uspokojena ještě před ostatními nepřednostními věřiteli," uvedl Krčmář.

Konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport rozhodnutí Nejvyššího soudu ve sporu s družstvem Svatopluk vítá. Umožní to vypořádat věřitele rovným dílem, řekl ČTK. "Je to dobře. Neberu to jako osobní prospěch. To málo, co Smetka (Petr Smetka - odsouzený zakladatel H-Systemu) zanechal, je třeba získat," řekl Monsport ČTK. Pokud by situace zůstala nezměněná, nemohli by všichni věřitelé dostat rovný díl. Lidi, kterých se vystěhování týká, lituje.

Co se týče následujících kroků, záležet bude na věřitelském výboru H-Systemu. "Oslovili jsme členy věřitelského výboru, abychom se sešli v co nejbližší době v průběhu srpna," řekl Monsport. O dalším postupu nechtěl spekulovat. "Já jsem správcem, nejsem carem. Jsem jedním kolečkem, který má pravomoci, ale nemohu činit sám," řekl. 

Stavební bytové družstvo Svatopluk založila část poškozených klientů H-Systemu v říjnu 1997 s cílem pokračovat ve výstavbě domů i za cenu dalších investic. Tehdejší správce konkurzní podstaty H-Systemu Karel Kudláček jim to za určitých podmínek povolil.

Jeho nástupce Josef Monsport ale později vyzval obyvatele dostavěných domů, aby nemovitosti vyklidili a umožnili jejich prodej. Členové družstva vedou s Monsportem od roku 2000 soudní spory, aby se vystěhovat nemuseli.