Zpřísnění hypoték zabralo, ceny bytů rostou pomaleji

Sídliště Horní Měcholupy

Sídliště Horní Měcholupy Zdroj: jan vavra

Sídliště Horní Měcholupy
Vpravo bytový projekt společnosti Central Group nazvaný Residence Garden Towers v Praze na Žižkově, vlevo v pozadí stará budova "telekomu", kterou Central Group koupil od společnosti Cetin.
Vlevo dostavěný bytový projekt Garden Towers, vpravo starší kancelářské budovy. Obojí pojí největší rezidenční developer Central Group.
Sídliště Písnice
V posledním čtvrtletí loňského roku zvolnil i růst cen starších bytů. (ilustrační foto)
6
Fotogalerie

Omezení přístupu k hypotékám přispělo k tomu, že růst tržních cen bytů už není tak rychlý jako v posledním více než roce. Přesto je možné při prodeji bytu stále získat rekordní částky.

Ceny starších i nových bytů rostou nejpomalejším tempem od roku 2015, vyplývá z nových mezičtvrtletních dat Českého statistického úřadu. Že zdražování nemovitostí dochází dech, ukázala i meziroční čísla statistiků.

„Zpomalování růstu cen dle našeho názoru souvisí se stagnací poptávky, kterou bylo možné na trhu vypozorovat v průběhu roku 2017, kdy celkově došlo k poklesu prodejů,“ komentovala Blanka Vačková, vedoucí průzkumu trhu v poradenské společnosti JLL.

Projevil se ztížený přístup k hypotékám pod vlivem doporučení České národní banky, zvyšující se úroková míra u hypoték, menší počet bytů v nabídce a jejich vysoká cena. „To v praxi znamená sice větší objem poskytnutých hypoték, nicméně nižší počet žadatelů, což reflektuje vývoj, který očekáváme do budoucna,“ dodala realitní specialistka z JLL.

Opatření ČNB omezila přístup k hypotékám více než třetině potenciálních zájemců, odhaduje obchodní šéfka developerské společnosti YIT Stavo Dana Bartoňová. Očekává, že letos už cen bytů zrychlovat nebude.

Podle developerů zatím však o ochlazení trhu nejde. „Pokud se zastaví pouze růst cen, ale lidé budou za stagnující ceny stále nakupovat a developeři za ně budou ochotni prodávat, potom nejde o zpomalení trhu,“ řekl spolumajitel developerské skupiny T.E Martin Hubinger.  

Navzdory zpomalení jsou navíc ceny stále vysoko. „Stále platí, že dnešní prodávající za svůj byt dostane nejvíce peněz v naší historii. Pro prodej je tedy, i kvůli nevyzpytatelnosti budoucího vývoje, ideální chvíle. Spekulovat o dalším prudkém nárůstu cen nelze. Pokud přesto porostou, tak jen velmi mírně,“ uzavřel Jan Štohanzl, majitel realitní kanceláře Re/Max G8 Reality.

Více o novinkách z bytového trhu čtěte v úterním vydání deníku E15