Start-upy a technologické firmy udělaly z Berlína nejlukrativnější realitní trh v Německu

Berlín

Berlín Zdroj: profimedia

Příliv mladých lidí a start-upů proměnil vnímání německého hlavního města. Trend se už projevuje i na stavu jeho trhu s nemovitostmi. Berlín ve výši investic do komerčních realit překonal jedno z finančních center Evropy Frankfurt, uvádí agentura Bloomberg.

Berlín se během posledních let stal cílem mladých lidí, kteří zde vytvořili podhoubí pro vznik mnoha start-upů. Město se však potýká s nedostatkem vhodných kanceláří a komerčních budov. Nárůst poptávky za posledních pět let ztrojnásobil prodejní cenu kanceláří až na 5200 eur za metr čtvereční. Nájemné nyní za stejnou plochu dosahuje kolem 19 eur, píše Bloomberg. Pro srovnání: v Praze se tento údaj pohybuje v přepočtu okolo 14 eur.

O rostoucím významu a atraktivitě Berlína svědčí také statistiky vývoje investic do komerčních nemovitostí za loňský rok. Ty v německém hlavním městě vzrostly o 46 procent na téměř osm miliard eur. Berlín tak odsunul na druhé místo finanční centrum Frankfurt, kde se při meziročním dvanáctiprocentním růstu investic „protočilo“ 7,5 miliardy eur, ačkoliv metropole očekávala příliv investorů odcházejících z Londýna v důsledku brexitu. 

Podle partnera společnosti Caleb Capital Investors Massima Massiha se navíc na skutečnosti, že  je berlínský trh s nemovitostmi v Německu momentálně ze všech nejatraktivnější, do budoucna nic nezmění. Může za to právě aktivní technologická a start-upová scéna, pro niž investoři jako Massih například přestavují zastaralé průmyslové zóny v nové kanceláře, píše Bloomberg.