Česko se ujalo předsednictví v Radě EU. Politici v Litomyšli jednali o energetice i Ukrajině

Společný brífink předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové a českého premiéra Petra Fialy

Společný brífink předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové a českého premiéra Petra Fialy Zdroj: ČTK / Vostárek Josef

Český premiér Petr Fiala
Společný brífink předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové a českého premiéra Petra Fialy
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová
4
Fotogalerie

Společným zasedáním vlády a Evropské komise (EK) v Litomyšli v pátek Česká republika zahájila půlroční předsednictví v Radě Evropské unie. Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání se šéfkou komise Ursulou von der Leyenovou mimo jiné ocenil předcházející francouzské předsednictví i komisi za udržení jednoty členských států EU v podpoře Ukrajiny a sankcích proti Rusku, které zemi napadlo. Von der Leyenová spoléhá na to, že české předsednictví posune řadu věcí dopředu, například v oblasti energetiky.

V Litomyšli nejprve zasedaly společně vláda s EK, následně jednali separátně premiér s předsedkyní EK a jednotlivé resortní pracovní skupiny s unijními kolegy. Aprílové počasí, které například zamezilo původně plánované společné fotografii ve venkovních prostorách zámku, neodradilo desítky lidí od přihlížení akci za branami.

Vláda s komisí řešila podle Fialy zejména energetiku a Ukrajinu. „Energetická politika je přesně příklad oblasti, ve které má Evropská unie postupovat společně a koordinovaně. Jedině když toto budeme dělat, máme šanci krizi rychle a úspěšně vyřešit,“ poznamenal. Ukončení války na Ukrajině a její obnova je pak podle něj klíčem k řešení problémů, které občany členských států trápí. „Ať už je to migrace a její důsledky, růst cen energií, potravin a všechny další věci, které jsou přímo či nepřímo s ruskou agresí na Ukrajině spojeny,“ dodal premiér.

Komise podle von der Leyenové spoléhá na české předsednictví, že posune jednání o balíčku Repower EU, který otevírá cestu ke společným nákupům plynu a dobudování energetické soustavy. Komise a české předsednictví se zaměří i na plány na nejbližší dobu pro případ omezení dodávek z Ruska. Zahrnovat mají omezení spotřeby i solidární sdílení surovin.

Česko se při předsedání EU musí podle šéfky EK soustředit také na jednání o klimatickém balíčku Fit for 55 či na program, který směřuje k přebudování ekonomiky po covidové pandemii. Jako další témata zmínila Pakt stability a růstu či digitalizaci. Podle Fialy před českým předsednictvím leží nelehký úkol, společnou ambicí evropských zemí je vyjít z krizové doby zase o něco silnější. Česko má také zájem posunout kupředu otázku rozšíření EU například o země západního Balkánu, uvedl ministerský předseda.

České předsednictví v Radě EU: Jaký je program a hlavní témata?

Video placeholde
• Videohub

Před večerním Koncertem pro Evropu v Litomyšli Fiala přítomné ujistil, že ČR i v nynější těžké době předsednictví zvládne. Šéfka EK von der Leyenová v projevu řekla, že ČR vždy inspirovala Evropu příběhy odvahy. Připomněla prvního českého prezidenta Václava Havla, který byl podle ní morální inspirací pro Čechy i všechny Evropany. Před zahájením koncertu se k pódiu připoutali dva aktivisté s transparenty vyzývajícími k ochraně klimatu. Policie je převezla na služebnu, právní kvalifikaci jejich jednání určí později, oznámila na twitteru. Nikdo nebyl zraněn.

Úspěch při realizaci ambiciózních priorit, z nichž klíčová je podpora Ukrajiny, na twitteru popřál Fialovi ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uvedl, že je Kyjev připraven ke spolupráci při realizaci evropské agendy, která se bude týkat Ukrajiny.

Českému předsednictví se věnovali i evropští novináři. ČR podle nich čeká složitý úkol, a to zejména kvůli válce na Ukrajině. Jednotu EU bude muset udržet navzdory hrozící krizi v dodávkách energetických surovin, vysoké inflaci a rostoucí nespokojenosti obyvatel. Bruselská média vidí jako možné problematické body předsednictví otázky spojené s Maďarskem a Polskem. Jejich němečtí kolegové se shodují, že i když ČR do předsednictví vstupuje s vizemi, téma je již předem dané a bude jím Ukrajina.

Podle analytiků bude zásadním úkolem Česka udržení jednoty EU v přístupu k Rusku a Ukrajině. ČTK řekli, že i když česká vláda řešení ukrajinské krize označuje za svou ústřední prioritu, bude v těžké pozici, pokud jde o další protiruské sankce.

Do Litomyšle přijeli i zástupci obou parlamentních komor včetně předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Pekarová Adamová novinářům řekla, že ČR předsednictví přebírá v době plné výzev a velkých úkolů. Vystrčil zdůraznil, že rolí předsednické země není EU vést, ale především spojovat a moderovat diskusi mezi členskými zeměmi. Za zásadní výzvu označil zvládnutí energetické krize spojené s odklonem od ruských fosilních paliv.

Mezi hlavní politické priority předsednictví patří zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost, posílení obranných kapacit a kybernetická bezpečnost, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

Poprvé Česko stálo v čele Rady EU v první polovině roku 2009. Předsednictví bylo výrazně ovlivněno březnovým pádem vlády Mirka Topolánka. Současný kabinet Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) se podle dřívějších vyjádření svých členů podobného scénáře neobává.