Máme příležitost psát budoucnost Evropy, řekl Fiala. Odhalil logo českého předsednictví

Tisková konference k představení priorit českého předsednictví v Radě EU

Tisková konference k představení priorit českého předsednictví v Radě EU Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Logo českého předsednictví v Radě EU
Logo českého předsednictví Radě EU 2022
Tisková konference k představení priorit českého předsednictví v Radě EU
4
Fotogalerie

České předsednictví pomalu startuje. Vláda dva týdny před převzetím vedení Rady EU od Francie představila obsahový program i vizuální pojetí předsednictví. Premiér Petr Fiala (ODS) zdůraznil potřebu zvládnutí uprchlické krize a poválečnou obnovu Ukrajiny, zajištění energetické bezpečnosti, posílení obranné kapacity Evropy, její strategické soběstačnosti a ochraně evropských institucí. Spolu s ministrem pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem (STAN) představil logo i klip, které tentokrát kabinet pojal poměrně střízlivě.

„Ruská invaze na Ukrajinu otřásla mnoha našimi jistotami, oslabila a odhalila slabiny bezpečnostní architektury v Evropě, kterou budeme muset nově uchopit a hlavně aktivně, nikoli jenom jako pozorovatelé spoléhající na ostatní, rozvíjet,“ řekl Fiala. „Máme jedinečnou příležitost psát budoucnost Evropy,“ řekl Fiala.

Všech pět priorit podle premiéra zahrnují dlouhodobé strategické zájmy a priority České republiky a hodnoty, které Česko dlouhodobě zastává a na které je hrdé. Bek zopakoval, že role České republiky bude spíše moderační. „Předsednická země není skladatelem celého dějství, ten je dán, ale spíše dirigentem debaty. Úkolem předsednické země není stanovovat explicitní cíle, ale jsme zodpovědní za nalezení kompromisu,“ řekl Bek.

„Česko bude v souvislosti s Ukrajinou moderátorem debaty o větší flexibilitě využití peněz z evropského rozpočtu,“ doplnil Bek. Podle Fialy se aktuálně zvyšuje flexibilita u už schválených programů, je ale nutné vést debatu o dalších penězích a nových nástrojích pro zvládání uprchlické vlny v nejvíce zasažených zemích.

Bek dále uvedl, že Česko se při předsednictví bude zabývat také návrhem Evropské komise týkajícím se plurality médií, bude též moderátorem debaty o právním státu. „Budeme také zvedat další témata v oblasti vlády práva, která dosud nebyla aktuální, například pronásledování válečných zločinů a pozitivní výměna zkušeností s vymáháním sankčních mechanismů mezi evropskými státy,“ vysvětlil ministr.

V centru české pozornosti bude balíček Repower EU, který otevírá cestu ke společným nákupům plynu a dobudování energetické soustavy. Česko též bude mít na starosti zavádění obranné koncepce.

Česko také vysílá podle ministra signál, že je dlouhodobě advokátem otevřenosti obchodních vztahů s třetími zeměmi, jež mají podobné hodnoty jako ČR. Od českého a následného švédského předsednictví se očekává, že pomohou rozmrazit vyjednávání o smlouvách například s Novým Zélandem, Austrálií, Mexikem či Latinskou Amerikou. „Ztráta příležitostí v Rusku musí být vyvážena otevíráním nových příležitostí v jiných částech světa,“ řekl Bek.

Prioritou je ale i hledání náhradních zdrojů surovin pro evropský průmysl nebo akt o čipech, který by měl do Evropy vrátit sofistikovanou produkci v této oblasti.

Stejně jako v roce 2009 se podle Fialy Česko kormidla chopí v nelehkém období. „Naše jedinečná historická zkušenost s ruskou okupací nás naučila, že umíme čelit těžkým momentům, vzájemně si pomáhat a postavit se za to, co je správné. Tohoto úkolu se po třech letech příprav zhostíme sebevědomě a zároveň s vědomím odpovědnosti za výsledek,“ dodal Fiala.

Logo českého předsednictví představuje 27 barevných střelek kompasu, které odkazuje na všechny členské země a jejich národní barvy. Kompas má symbolicky představovat směr, kterým se Evropa pod českým vedením bude ubírat. Grafické pojetí střelek má také připomínat modrý klín na české vlajce. Logo se objeví na známkách, které pošta při příležitosti předsednictví vydá v nákladu 400 tisíc kusů. 

Oficiální klip, který poběží v České televizi, informuje české diváky o existenci předsednictví a odkazuje přitom na národní novodobou historii. Klip v angličtině zase spíše připomíná milníky evropské integrace.

České předsednictví v Radě EU: Jaký je program a hlavní témata?