A mimochodem… Studium moderních dějin se přesouvá na internet

Interaktivní studium po síti.

Interaktivní studium po síti. Zdroj: E15 Michal Nosek

Moderní dějiny již nebudou jen výsadou badatelů a studentů v archivech, knihovnách, třídách a v posluchárnách. Pražská elektrotechnická fakulta se spojila se vzdělávávacím oddělením Ústavu pro studium totalitních režimů, pedagogickou fakultou, Ústavem pro soudobé dějiny akademie věd a brněnským Masarykovým ústavem, aby vytvořily webovou aplikaci HistoryLab.cz. Jde o další zprávu, která by neměla zapadnout, byť by za současné koronavirové krize mohla. 

Autoři aplikace postupně zveřejňují prověřená témata. Jedno z prvních šesti například zkoumá význam zahájení provozu pražského metra.

„Aplikace využívá standardní internetové technologie a nepotřebuje přenos vysokých objemů dat pro průběh výuky. Pomocí cvičení, která jsou v systému k dispozici, je možné distančně vyučovat vybraná témata z moderních dějin a HistoryLab tak může usnadnit i současnou situaci, kdy je potřeba vhodným způsobem zajistit vzdálenou výuku,“ uvedl Miroslav Bureš z katedry počítačů na elektrofakultě, který se na vývoji podílel.

Aplikace pro práci s historickými prameny nabízí digitální prostředí, které lze využít pro výuku soudobých dějin, na něž se v rámci standardní výuky již mnohdy na základních a středních školách nedostane.