Adéla Čabanová: Lékařům stačí vrabec na střeše

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Politika příslibů opět vítězí. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) si může oddychnout, spor s praktickými lékaři se jeho náměstkovi podařilo zažehlit. Praktici už nemluví o stávce, ministerstvo je na oplátku už neoznačuje za „milionáře“.

Stačilo přitom poměrně málo. Příslib dalších jednání o omezeních, která praktické lékaře trápí, ujištění o jejich důležitosti a blíže neurčená částka. Její výše veřejně nepadla, během příštích měsíců po sepsání úhradové vyhlášky může být tedy vše jinak. To už ale bude po krajských volbách.

Náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL) uvedl, že zlepšení postavení praktických lékařů může české zdravotnicí o kousek posunout. Slova jeho šéfa o tom, že prioritou je řešení potíží nemocnic, jsou zapomenuta. Pryč jsou také jasná slova praktiků, že chtějí přidat na základních pravidelných platbách o šest procent.

Přestřelka mezi Němečkem a praktickými lékaři naznačila, že by mu jeho politika slibů možná po dvou a půl letech přestává fungovat. Bylo to poprvé, co na požadavky nějaké nespokojené skupiny reagoval jasným odmítnutím. Bylo to ale jen zdání. Karavana jede dál. Ještě zbývá jeden politický úkol: příští týden naslibovat na mimořádném sjezdu lékařské komory, aby se utišil i stále nervóznější Milan Kubek.