Armáda nechá modernizovat dva vrtulníky. Nahradí kus zničený ve Španělsku

Vrtulník Mil Mi-17 české armády

Vrtulník Mil Mi-17 české armády Zdroj: Stepan Bruner, E15

Armáda si nechá zmodernizovat dva transportní vrtulníky Mi-171Š ze své výzbroje. Chce jimi nahradit zničený stroj, o který přišla loni při havárii na cvičení ve Španělsku. Zakázka za necelých 74 milionů korun bez DPH se zadá státnímu podniku LOM Praha, který již v minulosti modernizace vojenských vrtulníků zajišťoval. Informace o zakázce v pondělí dostane vláda.

O modernizovaný vrtulník Mi-171Š armáda přišla loni ve Španělsku při účasti na cvičení Severoatlantické aliance. Nehoda se stala 5. listopadu asi 15 kilometrů od Zaragozy. Speciální jednotka se snažila na cvičení obsadit určité místo. Vrtulník se zhruba v deseti metrech propadl a spadl na zem. Na jeho palubě bylo pět členů posádky a 11 vojáků skupiny speciálních sil. Pět lidí bylo přepraveno do místní nemocnice. Stroj, který se po dopadu převrátil na bok, byl vážně poškozen a nebylo možné ho opravit.

Armáda má k dispozici 16 vrtulníků řady Mi-171. Transportní vrtulník byl součástí jednotky SOATU, která je určena na podporu speciálních armádních sil. Patří do nich sedm strojů, které byly upraveny díky finanční pomoci USA. Kvůli nehodě o jeden armáda přišla.

„Předmětem zakázky je modernizace dvou vrtulníků Mi-171Š Armády České republiky. Dojde tak ke sjednocení úrovně modernizace těchto vrtulníků a k náhradě kompletně modernizovaného stroje, který havaroval na cvičení ve Španělsku,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Zakázku získá státní podnik LOM Praha, který už v minulosti zabezpečoval modernizace vrtulníků Mi-171Š pro českou armádu. Kdyby byla podle ministerstva obrany vybrána jiná společnost, nebyla by zaručena kompatibilita všech strojů. Ministerstvo obrany již nedávno předložilo vládě zakázku na nákup speciálního zařízení pro tuto modernizaci. Vrtulníky by měly být zmodernizovány do konce listopadu 2019.