Verdikt o nákupu vrtulníků pro armádu padne až kolem voleb

Varianta. Jeden z kandidátů na obnovu letky českých armádních vrtulníků, stroj AW 139 italsko--britského koncernu AgustaWestland, slouží v civilní verzi u britských záchranářů

Varianta. Jeden z kandidátů na obnovu letky českých armádních vrtulníků, stroj AW 139 italsko--britského koncernu AgustaWestland, slouží v civilní verzi u britských záchranářů Zdroj: awi

Když někdejší šéf rezortu obrany Karel Kühnl (US-DEU) podepsal v létě 2006 smlouvu na transportéry Pandur za dvě desítky miliard korun, bylo krátce po volbách do Poslanecké sněmovny. Čelil kritice, že tak zásadní krok nepřenechal nové vládě. Ta začala s dodavatelem znovu jednat a zakázku zredukovala. Totéž se může opakovat u chystaného miliardového nákupu dvanácti nových víceúčelových vrtulníků. Rozhodnutí má padnout právě kolem termínu příštích sněmovních voleb.

Do léta zaregistrujeme investiční program ve vládě, do konce roku by pak mohly přijít nabídky. Když to půjde dobře, smlouva by mohla být do podzimu 2017,“ stojí v interním dokumentu, který cituje náměstka pro vyzbrojování Daniela Koštovala. Pokud ministerstvo do prosince vybere vítěze, nechce jednat o detailech smlouvy s firmou, ale s vládou dané země.

O zakázce se mluví už dva roky a za tu dobu toho úředníci příliš neudělali. Před rokem požádali o předběžné informace americké firmy Bell a Sikorsky Aircraft Corporation, francouzský Airbus Helicopter a italsko-britský koncern AgustaWestland. Odpovědi doplněné o další podrobnosti dostali před měsícem.

V loňském roce také americké námořnictvo poslalo nabídku na tucet strojů UH-1Y Venom, které by s výcvikem, náhradními díly, clem a daní z přidané hodnoty stály patnáct miliard korun. Nákupčí do té doby počítali s pěti až osmi miliardami korun.

Tucet vrtulníků UD-1Y Venom s veškerými náležitostmi by stál 15 miliard korun. Loni to nabídlo americké námořnictvo.

Zakázka je jedním z hlavních argumentů pro zvyšování armádního rozpočtu. „Potřebujeme prioritně posílit rezort obrany, proto navyšujeme čtyři miliardy na rok 2016 a výdajové rámce na roky 2017 a 2018 budeme muset opravit o osm miliard. Potřebujeme dalších tři a půl tisíce vojáků, potřebujeme ty vrtulníky,“ prohlásil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Otázka je, zda rezort peníze využije, když klíčové zakázky nabírají stále větší zpoždění. „Nyní je vůle armádě přidávat. Souhlasím s tím, že je podfinancovaná.

Nicméně mě mrzí, že strategické projekty, ať už radary či vrtulníky, nabírají skluz a hrozí, že ministerstvo nebude schopné těžce vydobyté finance utratit,“ míní členka sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS).