Babiš: Řecko do eurozóny nikdy nepatřilo, EU musí přiznat chybu

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Glos Hynek / Euro

Události v Řecku nebudou mít negativní vliv na českou ekonomiku ani celkově na Evropskou unii. Ve Sněmovně to prohlásil vicepremiér Andrej Babiš. Představitelé EU si podle něj pouze musí přiznat chybu. Případný odchod Řecka z eurozóny podle Babiše žádnou tragédií nebude.

„Řecko tam nikdy nepatřilo, takže by mělo vystoupit, ale tím pádem ty dluhy jsou nesplatitelné, to každý ví, protože splatit dluh 313 miliard eur není možné,“ řekl místopředseda české vlády.

Poznamenal, že vývoj kolem Řecka nechává finanční trhy v klidu, protože dluhy jsou záležitostí států a daňových poplatníků. „My jsme také v klidu a je to vidět na posilování koruny. Česká koruna posiluje a nás se to de facto netýká, nevidím tam žádný negativní vliv na naši ekonomiku a celkově na Evropskou unii,“

Podle předsedy ODS Petra Fialy nemá řecká krize dobré řešení, pouze špatné a ještě horší. „Tím horším je nesmyslná snaha o udržení Řecka v eurozóně za každou cenu. Naopak pouze s opravdovými reformami státní správy a ekonomiky a vlastní měnou se může Řecko vrátit k růstu a prosperitě,“ poznamenal Fiala. „Nebude to jednoduchá ani bezbolestná cesta. Umělým a ideologickým udržováním Řecka v eurozóně budeme ale jeho situaci jen zhoršovat,“ dodal.

Řekové v nedělním referendu jasnou většinou odmítli podmínky, které jim v červnu pro novou dohodu o finanční pomoci pro tuto zadluženou zemi předložila eurozóna. Zemi hrozí odchod z eurozóny. V neděli budou o dalším postupu jednat představitelé všech zemí Evropské unie. Zástupci Řecka by měli do čtvrtka předložit návrh dalších kroků.

Pavel Páral: O jediném správném řešení se nejedná