Babišův postoj k Řecku je v rozporu s mateřskou ALDE

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

V názorech na případný bankrot Řecka se český vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš dostal do rozporu s vedením Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). K tomuto uskupení se přitom Babišovo hnutí v Evropském parlamentu už delší dobu hlásí. Jeho oficiálním členem se stalo minulý rok v listopadu.

Babišovy současné postoje však politice evropských liberálů a demokratů odporují. Zatímco lídr ANO se přimlouvá za krach Helénské republiky, předseda ALDE Guy Verhofstadt je rozhodně proti.

„Zachovejme chladnou hlavu a vraťme se ke zdravému rozumu, protože počet nezodpovědných hlasů, které jsem slyšel v uplynulých dvou nebo třech dnech je obrovský. Lidé mluví o Grexitu jako kdyby to nebylo nic, zatímco ve skutečnosti nemluvíme o Řecku, mluvíme o možnosti mít zdravou měnovou unii a o schopnosti měnové unie řešit problémy jako je tento,“ prohlásil v Evropském parlamentu Verhofstadt. Vyzval Řecko, aby přišlo se skutečně věrohodným reformním balíčkem, skoncovalo s korupcí a zeštíhlilo veřejný sektor čítající na 800 tisíc úředníků.

Babiš: Odchod Řecka tragédií nebude

Babiš trvá na tom, že odchod Řecka z eurozóny žádnou tragédií nebude. „Nikdy tam nepatřilo, takže by mělo vystoupit. Ale tím pádem ty dluhy jsou nesplatitelné, to každý ví, protože splatit 313 miliard eur není možné,“ řekl v Poslanecké sněmovně šéf státní pokladny. Nedávno uvedl, že Řecko za posledních dvě stě let zbankrotovalo čtyřikrát. „Myslím si, že už konečně by mělo zbankrotovat popáté, aby se vyčistil prostor,“ dodal.

Babišova slova odmítají premiér Bohuslav Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). „Země v EU by si měly pomáhat, ne se tlačit do kouta siláckými prohlášeními. Bankrot Řecka by poškodil celou Evropskou unii a zhoršil uprchlickou krizi, protože Řecko musí zlepšit ochranu jižní hranice schengenského prostoru. Osmdesát procent českého exportu směřuje do zemí eurozóny a stabilita eurozóny je proto naším strategickým zájmem. Krach Řecka by nepřímo poškodil i českou ekonomiku,“ uvedl Sobotka.

Pavel Páral: O jediném správném řešení se nejedná