Babiš se v knize chlubí úspěchy firem. Nikdo nám o tom neřekl, říkají rozpačitě podniky

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v knize pochlubil úspěchy desítek českých firem.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v knize pochlubil úspěchy desítek českých firem. Zdroj: ČTK

Andrej Babiš se svou novou knihou vydanou přes sněmovními volbami
Většina firem uvedla, že o zařazení do knihy ani netušila.
3
Fotogalerie

Hnutí ANO odstartovalo minulý týden předvolební kampaň vydáním knihy svého předsedy a premiéra Andreje Babiše Sdílejte, než to zakážou. Na 450 stránkách se Babiš chlubí roky ve vládě a několik stránek věnuje i vypočítáváním úspěchů českých firem. Většina z nich přitom vůbec nevěděla, že se objeví ve volební kampani vládního hnutí.

„Můj velký respekt jako bývalého podnikatele těmto lidem. Tvoří budoucnost naší země. Jsem na ně hrdý. A vy byste měli být taky,“ uvedl kapitolu Babiš, který je podle evidence skutečných majitelů konečným vlastníkem zemědělského holdingu Agrofert.

První pozici věnuje obuvnické firmě Vasky, kterou založil mladý zlínský podnikatel Václav Staněk. „Je mu 22 let a prodejny už má v Praze, Brně, Zlíně a Ostravě a nestíhá vyrábět, jaký je o jeho boty zájem,“ píše premiér.

Firma o zařazení do knihy netušila. „O zmínce jsme nevěděli a nikdo z tvůrců knihy nás kvůli tomu nekontaktoval. K politice jsme se jako značka nikdy nevyjadřovali a jediné, s čím chceme být propojovaní, je lokální výroba kvalitní kožené obuvi,“ uvedla za Vasky mluvčí Karolína Ježková.

Podobně reaguje kurýrní startup DoDo, jehož podnikání označil Babiš za obdivuhodné. „Firma DoDo není s hnutím ANO spjata, a neúčastní se tak žádným způsobem ani jeho předvolební kampaně. Zmínka v knize vzešla čistě ze strany komunikace hnutí ANO a s námi předem konzultována nebyla, nejedná se tedy o naši iniciativu,“ sdělila mluvčí DoDo Jana Hejnicová.

Babiš v knize zmínil také olomouckou firmu Worldee, která založila sociální síť pro cestovatele. Ta nedávno získala desetimilionovou investici od Josefa Průši a Ondřeje Průši ze společnosti Prusa Research.

Co slibují politici před volbami:

Video placeholde
Volební programy favoritů voleb - daně • Videohub

„O zmínce jsme opravdu netušili. Ve Worldee nejsme nijak na ANO ani pana Babiše napojeni. Jsme technologický startup s globálními ambicemi. Na kampani hnutí ANO nijak neparticipujeme ani to neplánujeme,“ řekl spoluzakladatel firmy Worldee Tomáš Nakládal.  

Zmínka v knize pobavila také podnikatele Ondřej Kaniu, který založil čtyři pobočky American Academy v Praze, Brně, Bratislavě a Záhřebu. Kromě toho několikrát kandidoval za konkurenční TOP 09.

„Chápu, že když někoho chcete do vztahu nebo najmout na nějakou práci, musíte se snažit. Kytky, večeře, auta, bonusy. Ale, že mi pan premiér věnuje vlastní kapitolu v jeho nové knize, to je skutečně nejromantičtější gesto, které jsem si uměl představit,“ napsal Kania na Twitteru.

V knize se objevují i jména dalších známých firem, jako jsou Alza, Aukro, Fundlift, Kiwi, Liftago, Prusa Research a Shoptet či autoři populární hry Beat Saber.