Babiš žaluje slovenský deník o milion eur. Bývalý agent v něm líčil, jak dostával odměny od StB

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Zdroj: Profimedia.cz

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).
Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).
Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).
Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).
Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).
6
Fotogalerie

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se chce soudit se slovenským bulvárním deníkem Nový Čas, který uveřejnil rozhovor s bývalým příslušníkem StB Jánem Sarkocym. Ten v rozhovoru o Babišovi tvrdí, že byl agentem StB a za svojí práci pobíral nemalé peníze. Informuje o tom slovenský server O médiách.

Babiš výroky v rozhovoru považuje za lži a požaduje po deníku Nový Čas i po Sarkocym odškodné milion eur (25,4 milionu korun) a omluvu. Sarkocy v únorovém rozhovoru řekl, že Babiš údajně dostával za své zprávy od tisíce do pěti tisíc tehdejších korun. Sarkocy také tvrdí, že viděl originál Babišova spisu ohledně jeho spolupráce s komunistickou tajnou policií StB a že ve spisu není nic zfalšovaného. Přestože je Babiš evidovaný v záznamech jako agent StB, současný premiér dlouhodobě vědomou spolupráci popírá.

„Žalobce pociťuje publikování lživých výroků o jeho osobě jako obrovskou křivdu. Žalobce celý život tvrdě pracoval. Své jméno si začal budovat jako podnikatel. Především díky jeho pracovitosti, vytrvalosti a důvěryhodnosti se mu v této oblasti podařilo dosáhnout významných úspěchů,“ cituje server ze žaloby advokáta Vojtěcha Agnera. Sarkocyho výroky o Babišovi prý vytvářejí úmyslně "nepravdivý obraz vypočítavého, nečestného člověka".

Andrej Babiš, který v záznamech vystupuje pod krycím jménem Bureš, se v minulých letech na Slovensku soudil kvůli tomu, že podle jeho názoru není veden v archivních svazcích StB oprávněně. Soud mu však nevyhověl.

Nejčtenější slovenský deník Nový Čas, který patří vydavatelství Ringier Axel Springer, se brání, že veřejní činitelé musí strpět vyšší míru mediální kritiky. Upozorňuje, že je Babiš silným mediálním magnátem, který vlastní česká i slovenská média, a periodika včetně Nového Času mu prý dala prostor se bránit.

Vydavatel omluvu odmítl. Podle jeho právnické kanceláře Babiš nedokázal, že nebyl agentem StB. "Vzhledem k tomu, že otázka spolupráce žalobce s StB byla předmětem soudního sporu, veřejnost měla legitimní zájem poznat tvrzení bývalého příslušníka StB o těchto skutečnostech. Nebylo pravomocně rozhodnuto, že žalobce je v spisech StB evidován neoprávněně," řekl podle listu advokát Ján Havlát.