Prodat něco Babišovi? To bych se kroutil, říká Ivo Valenta

Podnikatel a senátor Ivo Valenta

Podnikatel a senátor Ivo Valenta Zdroj: Michael Tomeš

Podnikatel a senátor Ivo Valenta
Podnikatel a senátor Ivo Valenta
Podnikatel a senátor Ivo Valenta
Podnikatel a senátor Ivo Valenta
Podnikatel a senátor Ivo Valenta
8
Fotogalerie

Jeho byznys těží z toho, že ekonomika šlape a lidé utrácejí − i v jeho automatech, za kurzové sázky a další. Není typický zaměstnavatel v montovnách, ale je proti, aby sem přišli cizinci, kteří by tam pracovali a táhli HDP nahoru. „Lidé z některých států, hlavně z Afriky, tady prostě nejsou schopni pracovat. Jsou jiní, nepřizpůsobiví. Musíme přijímat takové migranty, kteří se začlení, mají stejnou kulturu a jazyk,“ je přesvědčen Ivo Valenta, senátor a majitel holdingu Synot.

Výsledky za loňský rok ještě nejsou uzavřené, ale jistě už víte, jak budou vypadat. Ovlivnily je legislativní změny, které vstoupily v oblasti hazardu v platnost?

V kontextu celého holdingu čísla vypadají dobře, skupina je ve dvaceti zemích, a kde se něco nedaří, nahradí se to buď v jiném státě, nebo jiným byznysem. V Česku byl nicméně dopad fatální.

Loterijní zákon nebyl dobře aplikován. Na některá povolení jsme čekali až 13 měsíců, informace, jak má podle novely zákona vypadat software nebo vybavení, jsme dostávali na poslední chvíli, takže se rozjela maximálně třetina provozovatelů.

Buďte konkrétní. Poslední zveřejněné výsledky jsou za rok 2016 a společnost SynotTip. Co letošek?

Výsledky budou určitě horší, odhaduji tak na třetině toho co loni. Nedopadne to jen na SynotTip, ale i na Synot W − firmu prodávající hry a software. Musíme se s tím nějak vyrovnat a počkat, až úřady schválí všechny produkty. Dnes jsme na tom jako před deseti lety. Povoleno máme dvacet her, dalších sto, které jsme za těch osm let vyvíjeli, je teprve v povolovacím procesu.

Zvažujete právní kroky vůči státu?

Zasíláme stížnosti na ministerstvo na postup odboru 34, protože nám nejvíc vadí špatná komunikace úřadu.

Jsou stížnosti k něčemu?

Je pravda, že většinou končí bezvýsledně. Nicméně arogance odboru 34 je obrovská. Když jim pošlete herní plán, posuzují ho čtyři referenti a každý má jiný názor. Pochopím, když se jim nelíbí něco faktického, ale oni řeší slovosled nebo špatně napsané slovo. Pak si věc přehazujeme měsíc a byznys stojí.

Hazard měl na ministerstvu donedávna na starosti nyní již odvolaný náměstek Ondřej Závodský. Nechtěl jste ho angažovat? V minulosti jste pár bývalých pracovníků státních úřadů zaměstnal.

Pan Závodský není odborník, je to nenávistný člověk. Jeho cílem bylo zlikvidovat legální byznys. Za jeho působení nastal největší rozmach nelegálního sázení. V mnoha státech pracujeme s různými regulátory, jsou i daleko tvrdší, přísnější, ale jsou féroví.

Se svým herním byznysem jste vstoupili do Asie, jste v Řecku, na Balkáně. Existuje plán další expanze?

Určitě ano. Ve Španělsku jsme sice už dva roky, nicméně teď tam jdeme s novými produkty. A pak je na řadě Jižní Amerika.

Proč?

Hlavní je, že tam mají nové zákony. Zatím zde byla šedá zóna, kam my nechodíme. Kromě toho je Jižní Amerika předstupněm pro Španělsko, protože španělské firmy tam mají dceřinky a my se tam přes ně dokážeme dostat.

Jak daleko jsou plány pro Jižní Ameriku?

Už tam teď startujeme.

To znamená, že tam už máte pobočku?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!