Čtěte, co se o agentu Burešovi píše ve spisech: „Plně chápe potřebu boje proti činnosti nepřítele“

Svazky StB, ilustrační foto

Svazky StB, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Mladý Andrej Babiš
Andrej Babiš se na večeři s prezidentem Milošem Zemanem v lánech 8. února dozvěděl, že i když po něm prezident nebude chtít 101 poslanců, očekává, že jeho druhá vláda získá ve Sněmovně důvěru
3
Fotogalerie

Slovenský soud zamítl žalobu premiéra v demisi Andreje Babiše ohledně jeho evidence pod krycím jménem Bureš u někdejší Státní bezpečnosti. Jméno agenta Bureše se objevuje v mnoha různých spisech.

Agent s krycím jménem Bureš navázal spolupráci v bratislavské vinárně U obuvníka 11. listopadu 1982. Uzavřel ji s příslušníkem Státní bezpečnosti Júliem Šumanem a Rastislavem Mátrayem.


„Kandidát uvedl, že plně chápe potřebu boje proti činnosti vnějšího a vnitřního nepřítele zaměřené proti zájmům ČSSR. Hlavní prostor k poškozování národního hospodářství vidí ve vývozu druhových surovin za ceny nevýhodné pro ČSSR,“ píše se ve spise.


Agenta Bureše zmiňuje celkem osm svazků, které Ústav paměti národa soudu předložil: Bureš, Chemapol, Turek, Kosek, Bauer, Ekron, Vojak, Jordán – Oko a Nosič.

Bureš poskytl informace k uplácení českých funkcionářů rakouským Chemapolem. Informace pochází ze spisu zástupce firmy Alfreda Hickla, podezřelého z uplácení pracovníků Petrimexu, kde Babiš působil.


Roku 1985 poskytl StB „písemné poznatky“ o majiteli společnosti Ekron, který byl podezřelý z uplácení v Petrimexu.


Bureš se zapojil do akce OKO, která vyšetřovala zaměstnance ZOZO Interal Alexeje Nováka, podezřelého z korupce.


V roce 1985 Bureše vyslala jeho společnost Petrimex na dlouhodobou služební cestu do Maroka. StB kvůli tomu spolupráci v roce 1987 přerušila. Ze severu Afriky se vrátil až v roce 1991.