Babišovi kritici založí nové hnutí PRO 2016, v ANO prý vládne despotismus

Ideový návrat. Radní z Prachatic Radka Paulová stála
u zrodu hnutí, jež pak ovládl Andrej Babiš. Uskupení PRO se má podle ní vrátit k myšlenkám, na nichž ANO původně stálo, ale po čase je opustilo.

Ideový návrat. Radní z Prachatic Radka Paulová stála u zrodu hnutí, jež pak ovládl Andrej Babiš. Uskupení PRO se má podle ní vrátit k myšlenkám, na nichž ANO původně stálo, ale po čase je opustilo. Zdroj: CTK

Komunální politici převážně z Jihočeského kraje, Jihomoravského kraje a z Olomoucka, kteří donedávna hájili barvy ANO, založí o víkendu v Brně nové uskupení PRO 2016. Vede je k tomu nespokojenost s tím, jak hnutí Andreje Babiše funguje.

V podzimním klání o kraje osloví jihočeské voliče, kampaně v dalších regionech zvažují. Soustředit se chtějí hlavně na volby do místních zastupitelstev v roce 2018. Podle Babiše jsou rozčarováni z toho, že se nedostali na krajské kandidátky jeho hnutí.

Nejviditelnějšími z odpadlíků jsou jedna ze zakladatelek ANO, prachatická radní Radka Paulová, a starosta Dolních Novosedel na Písecku Zdeněk Vituj. Spolu s dalšími šesti desítkami lidí z přípravného výboru PRO se s babišovci rozloučili v posledním roce.

„Hnutí je nedemokratické, neuznává jiný názor, komunikuje despoticky. Místo toho, aby se vytvářela nějaká myšlenková platforma, tak jsme byli nastaveni na mlčte, poslouchejte a dělejte, co po vás chceme,“ shrnula Paulová.

Vituj je zklamaný ze samotného Babiše. „Líbilo se mi, že byl nakloněný podnikatelům. Myslel jsem, že bude podporovat středně velké firmy a živnostníky, jsem jeden z nich. Místo toho se nám házejí klacky pod nohy,“ uvedl. Podle Vituje se k PRO hlásí nespokojenci prakticky z celé republiky.

Hnutí je nedemokratické, neuznává jiný názor, komunikuje despoticky

Šéf ANO rozhodně odmítá, že by se choval autokraticky. Chyby však připouští a mírní dřívější slova o tom, že se hnutí očistí od prospěchářů toužících po moci. „Nemůžu to paušalizovat a vyloučit, že některé naše organizace udělaly chybu. Nemělo by se to stávat, snažíme se toho vyvarovat. Ale pokud máte téměř čtyři sta organizací a tři tisíce členů, jsou takové věci normální,“ míní Babiš.

Podle Paulové budou v PRO i lidé, kteří se dosud politicky neangažovali. Společně chtějí prosazovat myšlenky, na jejichž základě ANO vzniklo, ale později je opustilo. „Je to podpora malých a středních podnikatelů, decentralizace státní správy či podpora rodin s dětmi,“ uvedla.

Po ustavujícím brněnském sněmu by měla vzniknout jihočeská, jihomoravská a olomoucká organizace. Uskupení má celostátní ambice, ale nejprve se zformuje na komunální a krajské úrovni.