Bakala se chce bránit proti Zemanovi

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: profimedia.cz

Právní tým byznysmena, jehož prezident častoval hrubými výrazy, nyní údajně zkoumá, jaké kroky může podniknout i na mezinárodní úrovni. Ve hře je arbitráž.

Slova prezidenta Miloše Zemana v rozhovoru pro Český rozhlas, kde Zdeňka Bakalu či Viktora Koženého označil za „ekonomické zmrdy“, mohou mít mnohem větší následky včetně právních, než se původně zdálo. Podle informací, které má deník E15 k dispozici, si to Zdeněk Bakala nehodlá nechat líbit. Svým právníkům dal za úkol zjistit a konzultovat, jaké jsou možnosti ochrany osobnostních práv s ohledem na výroky prezidenta, a to na mezinárodní úrovni, teoreticky prostřednictvím arbitráže.

Zatím to vypadá, že pomoci by mu s tím mohl institut, který využívají mezinárodní investiční smlouvy mezi jednotlivými státy. „Tento standard je využíván na ochranu investorů a je známý, volně přeloženo, jako povinnost plné ochrany a bezpečnosti osob. Dosud se důvodně používal v subsaharské Africe, hlavně v Zimbabwe, anebo v Jižní Americe, typicky v Chile,“ vysvětluje expert na arbitráže Radek Šnábl.

Z dané právní klauzule tak vyplývá, jak se shodují oslovení odborníci, že jednání státu – nebo osob, jejichž jednání je státu přičitatelné – musí předcházet jakémukoli chování, které může investora poškodit. „To, co použil prezident, je v podstatě taková forma veřejné výhrůžky,“ uvedl jeden z oslovených právních expertů, který si nepřál být jmenován. Šárka Samková, mediální zástupkyně Zdeňka Bakaly, na dotaz deníku E15, zda jsou tyto právní kroky ve hře, pouze uvedla, že se k podobným informacím nebudou vyjadřovat.

„Zůstáváme u původního vyjádření ze začátku minulého týdne, a to že je obtížné adekvátními slovy vyjádřit, jak nebezpečně Miloš Zeman svými hrubými výrazy snižuje úřad prezidenta České republiky,“ sdělila Samková. Podle expertů na investiční spory mezi státy nebývá zmíněný právní institut v civilizovaném světě příliš využíván, tudíž pro rozhodce by byl takový případ mimořádně zajímavý.

„Byla by to vlastně převratná věc, otevřelo by to novou cestu, jak hostitelský stát žalovat,“ říká jeden z právníků. Odhaduje, že by Bakala hlavně u anglosaských rozhodců měl poměrně slušné šance uspět. Česku by v případném sporu s žalující stranou nejspíš nepomohlo prohlášení prezidenta Zemana, že hodlá udělit státní vyznamenání Pavolu Krúpovi, který je v otevřeném sporu s Bakalou kvůli OKD.

Bakala zároveň nedávno podal u amerických soudů na Krúpu žalobu pro pokus získat vydíráním pět set milionů korun. Jak již dříve informoval deník E15, Bakala do svého právního týmu najal i bývalého velvyslance USA v Česku Andrewa Schapira.