Becherovka, která kvůli prohibici stojí, navrhuje řešení krize

prohibice

prohibice Zdroj: ctk

Výrobní linky společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka jsou sice na dva dny kvůli prohibici zastavené a lidé zůstali doma na placené dovolené, ovšem likérka mezitím hledá možnosti zmírnění dopadu zákazu prodeje alkoholu na jeho výrobce.

Dnes zaslala jménem Českého sdružení pro značkové výrobky návrh opatření ministrům zdravotnictví, průmyslu, zemědělství a financí. Ta mohou účinně řešit situaci, oznámil generální ředitel likérky a předseda pracovní skupiny pro značkové lihoviny Anthony Schofield.

Podle Schofielda mohou být uváděny do prodeje jak nové produkty, tak zboží už stažené kvůli prohibici do skladů za předpokladu, že základem takzvaného rodného listu bude označení šarže na obalu (LOT kód) odpovídající legislativě EU i ČR. Tento kód umožní dokonalou identifikaci každého produktu tak, aby pak bylo jednoduché u každé šarže dohledat všechny použité vstupní suroviny. Každý výrobce a distributor musí dodat prohlášení, že každá jeho produkt je opatřen LOT kódem.

Cestou k uvolnění v současnosti blokovaného alkoholu do prodeje je stažení všech produktů, které byly padělány nebo v nich byla potvrzen zvýšený obsah metanolu. Staženy musí být podle návrhu i všechny produkty, které nemají LOT kód a tudíž nelze dohledat původ surovin. Předcházet obdobným případům by mělo například i snížení maximálního objemu spotřebitelského balení lihovin na tři litry, zavedení povinných registračních pokladen v gastronomii nebo trvalý celní dohled u všech výrobců lihu a lihovin.

Likérka Rudolf Jelínek zatím vyrábí

Vizovická likérka Rudolf Jelínek, která na rozdíl od Becherovky výrobu zatím nezastavila, nemá problém opatřit nově vyprodukované lahve s destiláty novými kolky, jak chce udělat vláda kvůli kauze pančovaného alkoholu. Od příští středy by se měl zmírnit zákaz prodeje tvrdého alkoholu. Nově vyrobený alkohol s ověřeným původem odpovídající šarže lihu by měl mít nově vytištěný kolek. Nemáme s tím problém, problém by bylo překolkovat staré lahve, řekl místopředseda představenstva likérky Zdeněk Chromý.

„V případě starých lahví by to byla dvojí práce a dvojí náklady,“ uvedl Chromý s tím, že Rudolf Jelínek má ve skladech dva miliony lahví. Náklady na případné překolkování však nedovedl odhadnout. Způsob možného prodeje starých zásob alkoholu s ověřeným původem ještě není dořešený.

Podle Chromého je v případě likérek etablovaných na trhu nadbytečné vydávání takzvaných rodných listů prokazujících nezávadnost alkoholu. „Celá kauza je věcí černého trhu. Rodné listy se u nás generovaly historicky. Dlouhodobě kontrolujeme vstupní suroviny, sledujeme šarže, jsme schopni dohledat, kam jsme výrobek expedovali a z čeho jej vyrobili,“ poznamenal Chromý.

Vizovická likérka každý den reaguje na aktuální situaci. „Na začátku týdne jsme vyráběli pro Slovensko, po zákazu dovozu jsme museli zase přejít na jiné země. Nyní vyrábíme pro Austrálii a Kazachstán,“ řekl Chromý. Pokud by však situace pokračovala, příští týden by se výroba zřejmě zastavila. „Nemá smysl dávat na láhve staré kolky,“ řekl Chromý.