Bělobrádek: BIS nemá informace o vlivu cizích zpravodajských služeb v kauze Babiše mladšího

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Bezpečnostní informační služba nemá informace o vlivu cizích zpravodajských služeb na kauzu Andreje Babiše mladšího, syna premiéra a předsedy hnutí ANO. Novinářům to po jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS řekl její předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Komise se kontrarozvědky na tuto kauzu ptala a tuto informaci jí BIS sdělila. Babiš mladší v nedávné reportáži obvinil spolupracovníky svého otce z toho, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Kvůli tomu bude v pátek vláda čelit ve Sněmovně hlasování o nedůvěře.
 

Dnešní jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS se podle Bělobrádka týkalo více záležitostí, například jejího rozpočtu nebo výroční zprávy. „Potom v tom bodě různé jsme požádali o informaci k aktuální kauze Andreje Babiše mladšího. Přičemž nám ze strany Bezpečnostní informační služby bylo sděleno, že Bezpečnostní informační služba nemá informace o vlivu žádných zpravodajských služeb cizího státu na kauzu Andreje Babiše mladšího,“ řekl Bělobrádek.

„Samozřejmě to neznamená nic víc, než že BIS o tom nemá zprávy. Pochopitelně to také neznamená, že nemůžou nějaké informace mít jiné složky, nicméně takové je stanovisko Bezpečnostní informační služby k té aktuální kauze,“ dodal Bělobrádek.

Premiér Babiš podle tvrzení svého syna chtěl, aby opustil Česko kvůli případu dotace pro farmu Čapí hnízdo, v němž oba čelí obvinění z dotačního podvodu. Zavlečení syna mimo republiku, které začala prověřovat policie, premiér popírá. Syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Babiš mladší v reakci na to obvinil svého otce ze lži.

BIS by měla mít v rozpočtu na příští rok přes dvě miliardy korun. „Zde jsme vzali na vědomí předložený návrh a doporučili jsme vládě, podobně jako bezpečnostní výbor, aby zohlednila specifické postavení příslušníků Bezpečnostní informační služby na trhu práce a udržela odpovídající růst platů v této službě i pro další období,“ uvedl Bělobrádek.

Komise také projednávala zprávu o činnosti BIS za loňský rok. Projednávala plnou zprávu, která se nezveřejňuje. Veřejná část zprávy by měla být podle Bělobrádka zveřejněna začátkem prosince.

Uvedl také, že nastal významný posun především ve spolupráci s policií, kde je spolupráce nyní daleko intenzivnější. Ocenil, že i ministerstva daleko více komunikují s BIS.