Celé Evropě se uleví, vítají Klausův odchod Financial Times

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: mediafax

Ať vyhraje volby kdokoli, nového českého prezidenta uvítá Evropa s úlevou, protože to bude znamenat konec Václava Klause, popudlivého prezidenta, který jednou přirovnal Evropskou unii k Sovětskému svazu. Napsal to britský list Financial Times (FT). Jinak zdaleka největší pozornost britských a francouzských listů ve zpravodajství o českých volbách vyvolává kvůli svému tetování Vladimír Franz.

První přímé prezidentské volby v České republice by měly přinést proevropského vůdce, píše britský list FT. „Není pochyb o tom, že pověst Prahy jako nejvíce euroskeptického hlavního města po Londýnu se po Klausově odchodu nejspíš změní,“ napsal britský ekonomický deník.

Klaus, který je architektem liberálních reforem z počátku 90. let, měsíce zdržoval ratifikaci libanonské smlouvy, stavěl se proti připojení země k euru a je skeptický vůči krokům k jednotnější Evropě, napsaly FT a připomněly, že český prezident odmítl nad svým sídlem vyvěsit evropskou vlajku.

Podle něj jsou volby také rozptýlením od hospodářských potíží. „Malá a otevřená česká ekonomika se propadla, když její export do eurozóny stagnuje. Vláda premiéra Petra Nečase je hluboce nepopulární kvůli utahování opasků, které zavedla kvůli omezení rozpočtového deficitu,“ píší FT. Připomínají také, že „odcházející prezident byl na mezinárodní scéně ostře kritizován, když zpochybňoval globální oteplování“.

Klaus odchází uprostřed ostré vnitropolitické kontroverze poté, co se rozhodl omilostnit více než čtvrtinu z 23 tisíc odsouzených vězňů v zemi a ukončit proces v několika ostře sledovaných korupčních kauzách, napsaly FT.

Seriál E15 - rozhovory s prezidentskými kandidáty:

Karel Schwarzenberg

Miloš Zeman

Přemysl Sobotka

Jiří Dienstbier

Vladimír Franz

Mezinárodní zpravodajové tvrdí, že Klausův odchod uvítá mnoho evropských hlavních měst, která často rozčilovala jeho přímočará podezíravost vůči evropské integraci, píše na svých webových stránkách britská zpravodajská stanice BBC.
Domnívá se, že závěrečná debata prezidentských kandidátů byla nevýrazná a příliš nepřispěla k tomu, aby zúžila pole favoritů. Na to, aby došlo ke smysluplným výměnám názorů, bylo na scéně příliš mnoho kandidátů, uvedla BBC.

Evropská média zaujal Vladimír Franz

Také francouzský list Le Monde píše o tom, že Češi končí éru ultraliberálního a euroskeptického prezidenta Václava Klause. Zatímco FT, BBC i Le Monde zvažují šance jednotlivých kandidátů, většina britských i francouzských listů se zaměřuje na Vladimíra Franze kvůli jeho tetování.

Zpráva agentury AP nazvaná Tetovaný skladatel si vede dobře v průzkumech před českými volbami se stala jedním z nejčtenějších materiálů na webové stránce britského listu The Guardian. Franzovi se věnuje i The Daily Telegraph, zatímco The Times píší, že ilustrovaný muž myslí na české prezidentství.

Podobně zaměřená jsou francouzská média. Avatar nebo Franz Josef II., jak mu přezdívají mladí Češi, úspěšně čelí oficiálním politikům, napsal regionální Le Télégramme. Skladatel a malíř Vladimír Franz, který je tetovaný od hlavy k patě, patří bezpochyby k nejexcentričtějším prezidentských kandidátům vůbec, citoval list Libération agenturu AFP.

Čtěte více o prezidentských volbách: