Češi podle statistiků snižují spotřebu vody, platí za ni však stále víc

Statistika prodané vody v jednotlivých krajích ČR

Statistika prodané vody v jednotlivých krajích ČR Zdroj: CSU

V Česku loni pokračoval několik let trvající pokles spotřeby vody. Lidé přesto za její odběr kvůli zdražení zaplatili více peněz než o rok dříve. Zatímco celkový objem fakturované vody se snížil o 1,1 procenta na 481 milionů metrů krychlových, výběr vodného a stočného vzrostl zhruba o čtyři procenta na 29,7 miliardy korun. Vyplývá to z informací, které zveřejnil na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ).

Průměrná spotřeba vody zahrnující také spotřebu podniků či úřadů klesla o více než dva litry na 133,7 litru na osobu denně. U samotných domácností tento ukazatel klesl zhruba o jeden litr na 87,9 litru. Obyvatelé Prahy spotřebovávají téměř o 30 procent více vody, než činí celorepublikový průměr. Kromě domácností omezovali loni odběr vody zejména zemědělci, kteří jí odebrali o 14,6 procenta méně, a průmysl odběr snížil o 3,3 procenta.

Průměrná sazba vodného stoupla v roce 2012 meziročně o šest procent na 32,70 Kč za metr krychlový. Cena stočného se zvýšila v průměru o 1,70 Kč na 27,90 Kč. Vodárenské společnosti na vodném vybraly 15,7 miliardy Kč, na stočném 14 miliard korun.

Množství vyrobené pitné vody, fakturované vody celkem a vody fakturované domácnostem v ČR v roce 2012

Statistika prodané vody v jednotlivých krajích ČRStatistika prodané vody v jednotlivých krajích ČR | CSU

Češi začali šetřit vodou po jejím skokovém zdražení v 90. letech minulého století. Za posledních 20 let klesla denní spotřeba vody na osobu o více než třetinu. Lidé kvůli rostoucím cenám vody používají úsporné vodovodní baterie či pračky. S rozvojem modernějších technologií se snižuje také spotřeba vody v průmyslu či zemědělství, stále více lidí také využívá vlastní studny.

Vodou z vodovodu bylo v loňském roce zásobeno 9,8 milionu obyvatel České republiky, tedy 93,5 procenta populace. Meziročně tak přibylo bezmála 18 tisíc obyvatel, jejichž domácnost je napojena na vodovod. Délka vodovodní sítě se prodloužila o 774 kilometrů na 74 141 kilometrů. Naopak o 0,1 procenta na 82,5 procenta klesl podíl obyvatel žijících v domech napojených na kanalizaci.

Průměrná cena za 1 m3 fakturované vody a průměrná cena za 1 m3 odváděných odpadních vod v ČR v roce 2012 (podle krajů)

Cena vody v roce 2012Cena vody v roce 2012 | CSU

Sdružení vodovodů a kanalizací ČR letos v lednu uvedlo, že cena vody v Česku se začátkem letošního roku vzrostla meziročně v průměru o sedm až osm procent a pohybuje se kolem 80 korun za metr krychlový.