Česko bude dávat nejméně dvě procenta HDP na obranu už od příštího roku

Česká republika bude muset od roku 2024 vynakládat na obranu nejméně dvě procenta HDP.

Česká republika bude muset od roku 2024 vynakládat na obranu nejméně dvě procenta HDP. Zdroj: ČTK

Český prezident Petr Pavel
2
Fotogalerie

Česká republika by měla ze zákona každoročně vynakládat nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu. Vládní předlohu, která má vedle zakotvení obranných výdajů zajistit stabilní financování nákladných obranných projektů k modernizaci armády, podepsal prezident Petr Pavel.

Ke zvýšení obranných výdajů na nejméně dvě procenta HDP se Česko opakovaně politicky zavázalo v Severoatlantické alianci (NATO). Svůj závazek ale stejně jako řada dalších členů nikdy neplnilo. Zákon nabude účinnosti od července a bude se tedy vztahovat už na návrh státního rozpočtu pro příští rok. 

V roce 2024 by podle důvodové zprávy měly ministerstvu obrany vzrůst příjmy v porovnání se střednědobým rozpočtovým výhledem zhruba o 21,5 miliardy korun. Plány dosud počítaly s obrannými výdaji 130 miliard korun. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg chce na červencovém summitu aliance ve Vilniusu navrhnout, aby dosavadní cíl dvou procent HDP pro zbrojní výdaje nebyl stropem, ale minimálním prahem, z něhož by rozpočty jednotlivých zemí měly vycházet.

Do celkových obranných výdajů se budou moci podle předlohy započítávat i výdaje jiných ministerstev a úřadů. Tyto výdaje ale budou muset splňovat vymezení stanovená v dokumentech NATO. Zákon předpokládá, že ostatní rezorty budou své plány obranných výdajů tři roky dopředu oznamovat ministerstvu obrany, které je zahrne do obranného rozpočtu.

Prezident Pavel také podepsal novelu školského zákona a zákona o pedagogických pracovnících. Ta stanovuje, že stát bude muset ze zákona zvýšit platy učitelů. Od příštího roku mají pobírat nejméně 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy na jednoho pedagoga.

Učitelé včetně vedoucích pracovníků loni v průměru dostávali podle informací ministerstva školství hrubou měsíční odměnu 48 204 koruny. Průměrný hrubý měsíční výdělek učitelů tak odpovídal 113 procentům průměrné mzdy v Česku.

Další zákon, který schválil prezident Pavel, má ulevit dlužníkům na sociálních odvodech. Pokud se živnostníci, drobní zaměstnavatelé a firmy s dluhy na sociálních odvodech od července do konce listopadu přihlásí k úhradě dlužného pojistného, sociální správa jim odpustí penále.    

Rozhovor E15 s prezidentem Pavlem:

Video placeholde
Rozhovor s Petrem Pavlem • Videohub