Česko dostane z norských fondů za sedm let pět miliard

Dotace z norských fondů míří mimo jiné na opravy kulturních památek

Dotace z norských fondů míří mimo jiné na opravy kulturních památek Zdroj: E15/Anna Vackova

Česká republika získá z tazvaných norských fondů pro programové období 2014 až 2021 celkem 184,5 milionu eur, tedy téměř pět miliard korun. S Evropskou unií se na tom v květnu dohodli zástupci Islandu, Lichtenštejnska, Norska, které prostřednictvím fondů přispívají zemím přistupujícím do Evropského hospodářského prostoru na různé projekty.

Zástupci ČR podle mluvčího ministerstva financí Michala Žurovce nyní jednají s dárci o konkrétních oblastech, které svými penězi podpoří, a o rozdělení částek mezi jednotlivé programy. Předpokládá se, že výzvy pro nové období budou vyhlašovány v roce 2018, doplnil mluvčí.

Na předchozí grantové období 2009 až 2014 dostalo Česko z fondů přibližně 3,5 miliardy korun a určeny byly na projekty, které musí být dokončeny do 30. dubna 2017. Podle mluvčího bylo dosud vyčerpáno 48 procent těchto peněz. "Jelikož mnoho projektů bude končit až na konci roku 2016 či v dubnu 2017, bude konečné čerpání výrazně vyšší," doplnil Žurovec.

Dnešní konference o norských fondech v Praze se zúčastnili všichni partneři programů z donorských států, tedy Norska, Islandu a Lichtenštejnska. "Mnoho projektů je realizováno lidmi z různých částí České republiky a Norska. Sdílí znalosti a zkušenosti a nalézají lepší porozumění mezi dalekým severem a střední Evropou. Pro mne osobně je toto velmi důležitý přínos EHP a Norských fondů," uvedla na konferenci norská velvyslankyně Siri Ellen Sletnerová.

Fondy EHP a norské fondy jsou finančním příspěvkem Norska, Islandu a Lichtenštejnska určeným ke snížení ekonomických a sociálních nerovností a k posílení vztahů s 16 zeměmi v severní, střední a jižní Evropě. Česká republika je příjemcem peněz z norských fondů od roku 2004. Podpora směřuje na realizaci projektů v různých programových oblastech, například ochrana kulturního dědictví, životní prostředí, věda a výzkum, vzdělávání, vnitro a justice či sociální oblast.