Lesní školky zůstávají bez státní dotace, rodiče budou platit školné v plné výši

DĚTSTVÍ V PŘÍRODĚ. Děti v lesních školkách v zázemí tráví minimum času, vzdělávací aktivity probíhají venku. V Česku fungují takováto zařízení již deset let.

DĚTSTVÍ V PŘÍRODĚ. Děti v lesních školkách v zázemí tráví minimum času, vzdělávací aktivity probíhají venku. V Česku fungují takováto zařízení již deset let. Zdroj: Profimedia.cz

Lesní mateřské školy sice mají oporu v zákoně, do registru se ale zatím žádná nedostala. Na vině je vleklá příprava hygienických norem, které jim na míru píše ministerstvo zdravotnictví.

Rodiče, kteří dávají děti do lesních klubů, budou zřejmě dál platit školné v plné výši. Pětileté děti navíc nebudou moci v lesních mateřských školách plnit od příštího roku povinné předškolní vzdělávání.

Podle novely školského zákona z letošního jara přitom mohlo být vše jinak. Poté co musely lesní dětské kluby bojovat o přežití, dal jim nakonec zákon větší podporu než kdy dřív. Pro lesní školky předpokládá speciální pravidla a podmínky, aby se mohly zapsat do oficiálního registru. Ta ale dosud chybějí. Lesní školky tak nevědí, jaké požadavky z hlediska hygieny a zázemí budou muset pro zápis splňovat. „Novela vyhlášky je ve fázi před rozesláním do mezirezortního připomínkového řízení,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

Mezitím minulý týden uplynul řádný termín pro přihlášení nových školských zařízení do oficiálního registru pro příští školní rok 2017/2018. Lesní mateřské školy mezi nově registrovanými opět nejsou.

Česko rájem lesních školek

Do zhruba 130 lesních klubů v Česku dává své děti několik tisíc rodičů. Pokud jich bude nadále přibývat stejným tempem, může být v Česku do několika let nejvíce míst v lesních mateřských školách na počet obyvatel. Lesní mateřské školy mají několik desetiletí tradici v Dánsku nebo Švédsku. V Německu jich funguje přes 1500 a jejich počet roste. V Česku mají ty nejstarší za sebou deset školních let.

Přede dvěma lety hrozilo, že valná většina lesních klubů zanikne. Sněmovna jednala o zákazu neregistrovaných vzdělávacích služeb pro předškolní děti. Problém odstartoval diskuzi, díky které mají lesní školky oporu v zákoně.

„Neevidujeme žádnou lesní mateřskou školu. Nikdo o zápis nepožádal,“ sdělila mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová. Ostatní kraje jsou na tom podobně. V Karlovarském kraji evidují žádost jedné lesní školky, zatím ji ale do registru nezařadili.

Registrace do rejstříku je zásadní. Vzdělávacím zařízením umožňuje získat státní dotaci. Někteří rodiče si také nebudou moci školkovné od letošku takzvaně odečíst z daní. Daňovou slevu si rodič nebude moci uplatnit u každého neregistrovaného zařízení, jen u těch se „srovnatelnou péčí“, jako je v mateřských školách nebo dětských skupinách.

Ministerstvo školství i zdravotnictví shodně poukazují, že lesní školky mohly podat žádost a doložit soulad s dosud neexistujícími pravidly až dodatečně. Podle zástupkyně Asociace lesních mateřských škol Terezy Valkounové ale málokdo podstoupí náročnou administrativu bez znalosti požadavků. Pokud si nějaké školky vymohou pro příští školní rok dodatečný zápis do rejstříku, bude jich podle Valkounové jen několik.

Provozovatelé čekají, jak nakonec bude vyhláška vypadat. „Důležité například je, jaké budou požadavky na pitnou vodu. Lesní školky často nemají přípojku na vodovod a kanalizaci, pitnou vodu dovážejí,“ uvedla Valkounová. Jak vyplynulo loni ze semináře pořádaného ministerstvem životního prostředí, v Německu parametry zázemí řeší místní orgány, ne celostátní norma. Mohou tak přihlédnout k lokálním podmínkám.