Česko získalo v pololetí z EU o 56 miliard korun více, než zaplatilo

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Euro Tomas Novak

Česká republika v pololetí získala z rozpočtu Evropské unie o 56,4 miliardy korun více, než do něj odvedla. To je za pololetí vůbec nejvyšší suma od vstupu země do EU v roce 2004. O rok dříve byla takzvaná čistá pozice Česka necelých 15 miliard korun. Za pozitivní bilancí stojí podle ministerstva financí (MF) především příjmy ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti.

Česko v pololetí obdrželo z unijního rozpočtu přes 83 miliard korun a odvedlo do něj necelých 27 miliard korun. Země tak zůstala stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem peněz z EU.

Hlavním důvodem růstu byly podle MF příjmy ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti. Na politiku soudržnosti ČR za první pololetí letošního roku obdržela 52,8 miliardy korun, příjmy ze Společné zemědělské politiky činily 30,4 miliardy korun.

Celkově od vstupu do EU v květnu 2004 tak ČR zaplatila do rozpočtu EU 369,6 miliardy korun a získala z něj 759,4 miliardy korun. Celkově tak Česko dosud získalo z EU o 389,8 miliardy korun více, než do něj odvedlo.

čistá pozice ČR vůči EUčistá pozice ČR vůči EU | Marek Schwarzmann, E15vývoj čisté pozice ČR vůči EU

:

Čistá pozice České republiky po stupu do EU