Co po lukrativním postu europoslance? Fajmon bude dohazovat eurodotace

Hynek Fajmon

Hynek Fajmon Zdroj: Eduard Erben, E15

Bývalý europoslanec Hynek Fajmon z ODS má novou práci. Stal se jednatelem brněnské firmy B&P Research, která se zabývá poradenstvím v oblasti legislativy EU, pomáhá dosáhnout na eurodotace a zprostředkovává veřejné zakázky. Fajmon je jedním ze sedmi bývalých europoslanců ODS, kteří se musejí po tristním výsledku strany poohlížet po nové kariéře.

V europarlamentu strávil deset let, v předešlém funkčním období se věnoval ve výboru rozvoji zemědělství a venkova. V letošním roce jeho jméno na kandidátní listině ODS zcela chybělo. Pokud by si práci nesehnal, podobně jako ostatní europoslanci by se časem dostal do potíží.

„Za výkon funkce zastupitele v Lysé nad Labem, za honoráře a z pronájmu nemovitostí mám roční příjem kolem tří set tisíc,“ uvedl Hynek Fajmon v majetkovém přiznání pro týdeník Euro, který chystá pro příští vydání přehled nových pracovních míst, do nichž se europoslanci rozutekli.

Do Fajmonova majetkového portfolia patří ve spoluvlastnictví dva rodinné domy, dva byty a pozemek v obci Kostomlaty.

Návrat do české reality je nicméně pro bývalé europoslance tvrdý. Kromě platu, který byl v přepočtu čtyřikrát vyšší než v českém parlamentu, pobírali také diety. Zaplacený měli počítač i telefon, stejně tak si pohodlně doma z měsíčního limitu 21 209 eur zaplatili kancelář a asistenta. Až čtvrtinu měsíčního rozpočtu pak mohli vyfakturovat za externí poradenství, studie a analýzy.

Tisíce za auto

Výrazné přilepšení mohlo znamenat také cestování vlastním autem. Zatímco letenky nebo jízdenky na vlak EP proplácí v reálné výši po předložení dokladu, projetý kilometr vozem honoruje paušálem ve výši 50 eurocentů. Na jízdě z Prahy do Štrasburku a zpět lze tak vydělat v přepočtu několik tisíc korun.

Do europarlamentu za ODS postoupili jen Jan Zahradil a Evžen Tošenovský. Deset let v něm vydrželi kromě Fajmona také Milan Cabrnoch, Mirolav Ouzký, Ivo Strejček a Oldřich Vlasák. Posledně jmenovaný ohlásil kandidaturu do Senátu, Ivo Strejček zase nastoupil do Institutu Václava Klause.