ČSSD chce start důchodové reformy odložit na rok 2016

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Opoziční sociální demokraté chtějí ve sněmovně prosadit odložení startu druhého pilíře důchodové reformy z roku 2013 na rok 2016. Argumentují tím, že v hospodářské krizi je hazardem převádět až 20 miliard z veřejného důchodového systému do soukromých penzijních společností. ČSSD také chce, aby lidé souhlas s důchodovou reformou současné vlády lidé nepřímo potvrdili v příštích sněmovních volbách. ČSSD do nich půjde s programem celou koncepci druhého pilíře reformy zrušit.

Spuštění druhého pilíře podle nynějšího vládního plánu od roku 2013 by podle šéfa socialistů Bohuslava Sobotky bylo „další velkou ranou stabilitě veřejných rozpočtů“. Problémy spojené s evropskou dluhovou a finanční krizí budou podle něj v příštích letech kulminovat, zpomalí i česká ekonomika, a výrazně se proto propadnou i daňové příjmy státu.

„V této situaci spouštět privatizaci důchodového systému je obrovský hazard,“ upozornil předseda ČSSD. Vedlo by to podle něj jen k dalšímu zvyšování daně z přidané hodnoty a ke zdražování.

„Nejpozději v roce 2014 budou volby do sněmovny. Lidé tedy budou mít znovu možnost rozhodnout o tom, jestli si privatizaci důchodového systému přejí,“ poznamenal předseda momentálně nejsilnější politické síly v zemi.

ČSSD podle Sobotky do těchto voleb půjde s programem zrušit plán nynější vlády, který počítá s tím, že lidé budou převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To v současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale je, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Pokud sociální demokraté v parlamentních volbách uspějí a budou mít sílu druhý pilíř zrušit, odložení umožní nekomplikované splnění takového slibu, protože systém fakticky nebude ještě spuštěn.

Pokud na zrušení sílu mít nebudou, existuje podle Sobotky naděje, že hospodářská situace Evropy v roce 2016 bude stabilizovanější a nejhorší následky stávající dluhové krize bude i při zavedení druhého pilíře možné zvládnout.