ČSSD slibuje daňovou revoluci, která dopadne na velké firmy a bohaté. Vůči ANO přitvrdí

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Ministr financí Andrej Babiš při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Projednávání státního rozpočtu ve Sněmovně se zúčastnil i prezident Miloš Zeman.
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
9
Fotogalerie

Pokud se po volbách v příštím roce dostanou sociální demokraté znovu k moci, budou prosazovat vyšší zdanění bohatých lidí a velkých firem.

Sociální demokracie chce před volbami do Poslanecké sněmovny oslovit své tradiční voliče − ty, kteří mají průměrné nebo podprůměrné platy, nemají výhody či nezdědili stovky milionů. Po jednání širšího stranického vedení to řekl předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka.

Pokud se největší levicové uskupení znovu dostane k moci, slibuje daňovou progresi s více sazbami daně z příjmu a druhou sazbu daně z příjmu pro nadnárodní korporace.

„Jak jsou nastaveny daně, vyhovuje jen velkým a bohatým, kteří vyvádějí z Česka zisky.Ročně to je 200 až 300 miliard,“ prohlásil Sobotka. Šéf ANO a majitel Agrofertu Andrej Babiš míní, že vyšší zdanění velkých firem způsobí jejich odchod do zahraničí. Právě vůči jeho hnutí chtějí socialisté v příštím roce přitvrdit.

Mezi nimi a babišovci se podle Sobotky uskuteční zásadní politický střet. „Lidé se musejí rozhodnout, zda chtějí zachovat demokracii,“ řekl. Daňová revoluce má být hlavním volebním tahákem ČSSD. „Současný daňový systém si po roce 2006 vylobbovaly nejbohatší fyzické a právnické osoby. Naším cílem nejsou kosmetické úpravy, ale zásadní reforma směrem k progresi,“ uvedl Sobotka. Středněpříjmové a nízkopříjmové skupiny by naopak platily nižší daně.

„Jde o to, aby na progresi vydělali oni, tedy drtivá většina zaměstnanců v naší republice. My si do budoucna v žádném případě nepřejeme, abychom byli levnou dílnou Evropy,“ zdůraznil.

Konkrétní opatření představí strana na jaře. Sektorovou daň pro banky a energetické společnosti plánovala ČSSD už v tomto volebním období, opakovaně však narážela právě na Babiše. Ten se naopak zaměřil na malé podnikatele a živnostníky, prosadil kontrolní hlášení k DPH a elektronickou evidenci tržeb.

„ČSSD nám chce zavádět rozpočtově nezodpovědný stát, rozdávat sociální dávky všem a navyšovat daně. Tím z Česka vyžene úspěšné firmy, které dávají lidem práci,“ uvedl lídr ANO. Podobný názor má i opoziční ODS, chce jednoduchý daňový systém a nízké daně.

Podle prvního místopředsedy socialistů Milana Chovance není v pořádku, že velké firmy platí stejné daně jako ty malé nebo začínající. „Musíme nastavit dlouhodobé financování státu i proto, že za pár let skončí evropské dotace,“ připomněl.