CzechInvest podpoří ve Středočeském kraji investice za pět miliard

CzechInvest

CzechInvest Zdroj: Profimedia.cz

Vládní agentura CzechInvest podpoří ve Středočeském kraji investice za více než pět miliard korun. Celkem šest projektů loni získalo příslib dotace v celkové výši přibližně jedné miliardy korun. Přibýt tak má přes 500 pracovních míst.

V roce 2015 tato státní agentura podpořila v kraji projekty za osm miliard korun. Nezaměstnanost ve středních Čechách v prosinci činila 4,3 procenta, bez zaměstnání je v regionu zhruba 39 tisíc lidí.

Největší loni schválenou investicí ve Středočeském kraji bylo rozšíření výroby v závodu společnosti Ball Aerocan, která sídlí ve Velimi. Produkuje hliníková pouzdra pro aerosolové spreje a jejími odběrateli je řada světových kosmetických firem. Podnik nyní zaměstnává asi 300 lidí. Celkově má investice přesáhnout dvě miliardy korun, z toho pětina má být státní dotace.

Druhou největší investiční pobídku, a to až zhruba 250 milionů korun, má dostat závod společnosti Wrigley Confections v Poříčí nad Sázavou na Benešovsku, kde se vyrábějí cukrovinky.

Dalšími podpořenými investory jsou výrobce chemických surovin Synthos PBR sídlící v Kralupech nad Vltavou nad Mělnicku, výrobce dílů pro automobilový průmysl Tsubaki Automotive Czech Republic, který letos otevírá závod v Kolíně, IT společnost HCL Technologies Czech republic a výrobce zdravotnických lůžek Linet, který poblíž Slaného na Kladensku postavil novou výrobní halu, kde najde práci asi 150 lidí. Celkem jich společnost zaměstnává asi 800.

Příslib investiční pobídky od státu získalo loni v celé ČR 72 projektů investorů, celková výše pobídek dosáhla 12,5 miliardy korun, což je meziročně o sedm miliard víc.

"Rozhodnutí o příslibu udělení investičních pobídek byla udělena zejména investičním záměrům z oblasti výroby. Zároveň se potvrzuje trend, kdy cílíme na projekty zaměřené na kvalitu a vytváření přidané hodnoty," uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera.