Nákupní kolotoč: české firmy čeká rok velkých obchodů

Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech na snímku z 26. ledna.

Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech na snímku z 26. ledna. Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Tramvaj ForCity Smart Arctic
Lokomotivy Škoda
Testy procházejí i lokomotivy z Plzně určené pro Bavorsko.
Červená barva Deutsche Bahn škodováckým lokomotivám sluší.
Ředitel skupiny Škoda Transportation Tomáš Ignačák
11
Fotogalerie

Prodej Škody Transportation, medicínské firmy Zentiva, developerské skupiny P3 či jednoho z největších nákupních center v Česku v Praze v Letňanech. To jsou největší obchody, které by se mohly uskutečnit a dokončit v letošním roce.

Akvizicím se přitom loni v Česku velmi dařilo, a podle expertů tomu tak bude i letos. „Za loňský rok se na českém trhu podle dat společnosti Mergermarket uskutečnilo sto transakcí. Celková hodnota zveřejněných transakcí překročí dvě stě miliard korun, a bude tak jednou z nejvyšších v historii České republiky,“ uvedl Jan Hadrava z poradenské společnosti PwC. „Vysokou aktivitu očekáváme i v letošním roce,“ dodal.

„Aktivita na trhu fúzí a akvizic je nanejvýš silná. Měřeno počtem transakcí přinese loňský rok rekordní čísla. Věřme, že letošní rok bude stejně příznivý,“ míní i manažer oddělení transakčního poradenství Mazars Lukáš Hruboň. Také podle poradenské společnosti EY má tuzemský trh i v letošním roce našlápnuto k růstu.

„Během následujících dvanácti měsíců plánuje akvizici 41 procent českých firem, 44 procent tuzemských společností plánuje více než pět transakcí. Zaměří se především na menší a inovativní společnosti, například start-upy a firmy orientované na technologické inovace,“ uvedla firma v analýze pro letošní rok.

V realitách se očekává hlavně dokončení transakce s portfoliem skladů developerské společnosti P3. Ovládl ho singapurský státní fond GIC v přepočtu za zhruba 65 miliard korun. Jde sice o nemovitosti napříč Evropou, hlavní část portfolia v Praze sídlící firmy P3 je ale v Česku.

Doběhne rovněž obchod s největším tuzemským nákupním centrem OC Letňany. Od řetězce Tesco jej pro privátního klienta koupil německý fond Union. Na finalizaci další miliardové transakce se čeká v Brně. Tam jde o prodej nákupního centra Olympia.

Zdroje z oblasti fúzí a akvizic uvádějí jako adepta na prodej rovněž maloobchodní síť Žabka. Ta patří právě pod Tesco, které se zbavuje nestrategických aktiv. Mluvčí Teska Václav Koukolíček ale prodej Žabek vyloučil.

Také nadnárodní farmaceutický gigant Sanofi oznámil na podzim, že hodlá do dvou let prodat tu část firmy, která se zabývá generickými léky v Evropě. Součástí obchodu je tak výrobní závod Zentiva v pražských Dolních Měcholupech, nejvýznamnější továrna na léky v Česku.

Nový majitel získá některé přípravky se značkou Zentiva, ty volně prodejné, jako je známý ibalgin nebo paralen, by ale zůstaly Sanofi. Mluví se i o možnosti, že by si kupec značku Zentiva jen pronajímal. „Už registrujeme zřetelný zájem potenciálních kupců,“ uvedl v listopadu mluvčí Sanofi v Česku Filip Hrubý.

Dá se očekávat, že by obchod mohl být uzavřen ve druhé polovině letošního roku. Kdo jsou zájemci, mluvčí komentovat nechce. Mohou to být jiné farmaceutické firmy, nebo třeba investiční fond. V roce 2008 měla například zájem o Zentivu skupina PPF.

Další případné a zatím nepotvrzené obchody nechtějí dotyční příliš komentovat. V souvislosti s postupným utlumováním aktivit Zdeňka Bakaly v Česku se například hovoří o prodeji vydavatelství Economia.

Z trhu zaznívají i hlasy o tom, že Agrofert Andreje Babiše má zájem o jeden z pivovarů skupiny Lobkowicz – to ale mluvčí holdingu Karel Hanzelka důrazně popřel.

„Velké obchody nelze snadno predikovat. Otázka bude, jaké má záměry PPF s operátorem O2 a servisní organizací CETIN a jak bude pokračovat akviziční apetit čínských investorů po zpřísnění podmínek pro velké akvizice v zahraničí,“ vysvětluje Milan Bílek z poradenské firmy TPA Corporate Finance.

Určitý vliv na trhu fúzí a akvizic podle Bílka sehraje také Česká národní banka díky předpokládanému uvolnění kurzu koruny vůči euru. „V případě posílení české koruny se prodraží akvizice pro zahraniční kupující, pokud dojde k vypořádání transakce v korunách,“ dodal Bílek.

Česko je v regionu na prvním místě
Objem nákupů a prodejů firem v loňském prvním pololetí v Česku činil 120,5 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o 74 procent. Investoři uskutečnili o 98 procent transakcí více, uvedla poradenská firma EY. V regionu střední a jihovýchodní Evropy se tak Česko dostalo v počtu i objemu transakcí na první příčku před Turecko a Polsko. Důvodem pro vývoj v Česku byly mimo jiné intervence České národní banky.