Další oběť: kvůli metanolu zemřel už dvacátý člověk

nemocnice - ilustrační foto

nemocnice - ilustrační foto Zdroj: ctk

V přerovské nemocnici dnes zemřel třiašedesátiletý muž, který zde byl kvůli otravě metylalkoholem. Celkem jde v Česku o 20. oběť otravy. V Olomouckém kraji po požití závadného alkoholu zemřelo pět osob, všichni na Přerovsku. Více než tři desítky lidí jsou v Česku s otravou hospitalizovány, především v moravských krajích.

Na otravu smrtícím metylalkoholem zemřela před týdnem na Přerovsku třiapadesátiletá žena z Prosenic. V pondělí byla nalezena na ubytovně v Oseku nad Bečvou mrtvá jednadvacetiletá dívka. Pětačtyřicetiletý muž, se kterým alkohol konzumovala, zemřel v úterý. O den později podlehl následkům otravy třiasedmdesátiletý muž z Brodku u Přerova.

Dnes zemřelý senior z Kojetína byl nalezen v pátek v bezvědomí na přerovském nádraží. Jeho stav byl kritický. Kvůli otravě byla v přerovské nemocnici hospitalizována i dvaapadesátiletá žena z Brodku u Přerova. Její stav se ale zlepšil natolik, že byla propuštěna do domácí péče. V kraji tak podle dostupných informací není v současné době již nikdo další hospitalizován s otravou metanolem.

Policie chytila prodejce alkoholu přes internet, varuje zákazníky

Policie zadržela člověka, jenž údajně přes internet prodal závadný alkohol muži z Boskovicka, který byl později hospitalizován s otravou. Zároveň policisté varují další případné zákazníky před konzumací dodané lihoviny. Prodejce nabízel podezřelou slivovici na internetových stránkách Bazoš. Komunikoval prostřednictvím e-mailové adresy veselypetr@atlas.cz.

Prodejce v inzerátech nabízel „výbornou domácí slivovici“ za 230 korun nejen na internetu, ale i na vývěskách v obchodních domech Tesco a Kaufland v Uherském Brodě. Destilát distribuoval v pet lahvích, vyloučit však nelze ani jiné obaly. Doručován byl buď poštou, nebo po domluvě prostřednictvím osobního odběru.

Distribuce zasahovala možná i do Polska

Manželé, kteří jsou od dnešního rána ve Slezské nemocnici v Opavě, se otrávili metanolem, potvrdily expertizy. Muž a žena ve věku 74 a 70 let uvedli, že pili vodku, kterou už před časem koupili na tržišti v Polsku.

Manžel dnes okolo 05:00 zavolal záchranku, protože jeho ženě bylo špatně. „Teď jsou na jednotce intenzivní péče. Nevypili toho ale moc, takže by neměli mít žádné vážnější problémy, ani by jim neměly hrozit trvalé následky,“ řekl mluvčí nemocnice Daniel Svoboda.